In cadrul acestui blog, am mai vorbit despre ce inseamna bain marie: este una dintre cele mai vechi tehnici de gatit, presupunand fierberea sau coacerea lenta a unui preparat, prin plasarea vasului in care se afla acesta in altul mai mare, cu apa sau ulei care fierbe.

Aceasta tehnica previne transferul de caldura direct sau prea rapid, fiind ideala pentru alimente delicate, precum sosurile sau cremele, dar si pentru mentinerea preparatelor la o temperatura constanta pentru o perioada indelungata de timp.

Daca in articolul precedent am explicat in detaliu ce inseamna bain marie si am prezentat evolutia uluitoare a acestei tehnici de gatit, de la alchimia secolului al XII-lea la bucatariile profesionale din restaurantele anilor 2020, acum va vom oferi doua retete.

Mai exact, vom vedea cum se prepara crema de albusuri si crema de ananas la bain marie, doua deserturi pe cat de sofisticate, pe atat de gustoase. Fara alte introduceri, iata ingredientele si modul de preparare pentru cele doua delicatese, atat la propriu, cat si la figurat:

Crema de albusuri de ou la bain marie

Ingrediente: 4-5 albusuri de ou, 200 de grame de zahar, 1 plic de vanilie, 1/4 lingurita de sare de lamaie;

Mod de preparare: Albusurile se bat cateva minute la mixer, dupa care se adauga zaharul, vanilia si sarea de lamaie. Cand apa deja fierbe, amestecul se pune in bain marie si se bate in continuare cu mixerul, circa 10-15 minute.

Cand crema incepe sa se prinda de duzele mixerului, se indeparteaza din bain marie si continua sa se bata alte 3-4 minute.

Dupa ce se raceste, crema este buna de consumat: ca atare, presarata cu nuci si ciocolata sau folosita drept umplutura ori topping pentru diverse prajituri sau torturi.

Crema de ananas la bain marie (crema de zahar ars imbogatita si reinterpretata)

Ingrediente: 3 oua intregi, 2 galbenusuri de ou, 500 g de lapte, 500 ml suc de ananas (din compot), 6 linguri de zahar, 3 pliculete de zahar vanilat, 2 linguri de amidon de porumb, un praf de sare + o cana de zahar si 8 linguri de apa (pentru caramel);

Mod de preparare: Zaharul si apa se pun la caramelizat, intr-o cratita aderenta sau intr-un vas termorezistent, fara a amesteca ingredientele, ci doar prin miscarea vasului dintr-o parte in alta. Cand amestecul capata culoarea mierii de albine, se lasa la racit.

Ouale se bat la mixer pana capata consistenta unei spume, dupa care se adauga laptele, sucul de ananas si zaharul vanilat, amestecandu-se cu un tel.

Cele doua amestecuri se vor turna unul peste celalalt, urmand a fi introduse in bain marie la cuptor (preincalzit la 180 de grade Celsius pentru o ora).

Dupa coacere, crema de ananas se lasa la racit in forma, dupa care se rastoarna intr-o farfurie si se introduce la frigider. Se consuma ca atare, dupa ce se raceste bine.

Si nu uitati: in oferta Fresco Expert, regasiti numeroase echipamente HoReCa reprezentative pentru ce inseamna bain marie cu adevarat - modele de banc sau cu suport de tip dulap, simple sau duble, cu alimentare electrica sau pe gaz, din liniile 600, 700 si 900.