Cum organizezi bucataria viitorului tau restaurant

/ / Blog, Uncategorized

Una dintre cele mai strategice investitii in deschiderea unui nou restaurant este bucataria. O bucatarie comerciala are nevoie de echipamente industriale care sa reziste la un volum operational intens. Designul si aspectul unei bucatarii de restaurant ar trebui sa permita alimentelor sa circule fara probleme intre zonele de receptie, depozitare, preparare si gatire, pana la momentul montarii si servirii. Uneori, un restaurant nou beneficiaza de o locatie fabuloasa, dar spatiu de bucatarie mic si trebuie sa va adaptati planurile in consecinta.

Sa intelegem Rolul unei Bucatarii in Restaurant

Bucataria este inima restaurantului, unde meniul tau prinde creatie. Este locul unde meniurile sunt pregatite, preparate si montate pe farfurie. Este in acelasi timp locul unde sunt aduse farfuriile murdare, unde sunt depozitate alimentele si locul unde se regasesc toate ustensilele, vasele si echipamentele de gatit. Spre deosebire de mediul domestic, impartit doar de tine si familie, o bucatarie de restaurant are zeci de oameni care circula continuu in fiecare schimb, ca urmare este important sa fie un spatiu eficient organizat. Un loc pentru tot ce este necesar si totul la locul sau. Acest aspect nu numai ca economiseste timp in timpul orelor de varf, ci ajuta si la administrarea activitatii in bucatarie.

Cuptoarele si masinile de gatit comerciale 

Cuptoarele si masinile de gatit comerciale sunt special concepute pentru gatit cu volum mare. Desi sunt una dintre cele mai scumpe piese de echipament pe care le veti cumpara, o gama comerciala buna poate dura zeci de ani. Tipul de mâncare din meniul restaurantului dvs. va dicta tipul de echipament de care veti avea nevoie.

De exemplu, daca aveti in meniu mai multe preparate la gratar, veti avea nevoie de un gratar de dimensiuni mari. In cazul in care preparatele sote sunt constant prezente in meniu, atunci o masina de gatit cu sase arzatoare este ideala. Un alt aspect pe care trebuie sa il luati in calcul cu orice masina de gatit, cuptor sau gratar este sistemul HVAC (Incalzire, Ventilatie si Aer Conditionat), care include hote si protectii impotriva incendiilor.

Mentineti costuri reduse in propria bucatarie

O bucatarie de restaurant bine planificata permite un flux optim intre achizitia materiei prime si preparatul pe farfurie in salonul restaurant; de asemenea faciliteaza reduceri de costuri atat prin timp de executie mai scurt cat si prin pierderi tehnologice reduse. Daca personalul stie unde se gaseste totul si intelege regula FIFO (primul intrat, primul iesit), va ajuta la reducerea pierderilor tehnologice sau a alterarii materiilor prime. De asemenea, timpul de pregatire si gatire in bucatarie va fi mai eficient.

Mentine Curatenia in Bucataria Ta

Nimic nu va distruge reputatia unui restaurant mai repede decât un caz de intoxicare alimentara. O bucatarie curata este esentiala pentru orice restaurant.

Un set de proceduri cu activitati regulate de curatenie va asigura ca tot personalul stie ce trebuie facut in timpul fiecarei ture. Alocarea periodica in program a unor activitati de curatenie extinse, de amploare in fiecare luna va mentine bucataria in siguranta, atat pentru clienti cat si pentru personal. Daca restaurantul tau este deschis sapte zile pe saptamâna, pe tot parcursul anului, trebuie sa planificati doua-trei zile in timpul unui sezon lent pentru a inchide si pentru a efectua o curatenie temeinica a intregului restaurant. Acete activitati pot fi externalizate catre companii specializate, inclusiv pentru curatarea periodica obligatorie a hotei, covoraselor de bucatarie si uniformelor. De asemenea, este important ca personalul sa fie responsabilizat cu sarcini nominale clare de curatenie, indiferent daca acestea sunt neceare zilnic, lunar sau anual.

Bucataria este inima oricarui restaurant. Fara o bucatarie comerciala functionala, proprietarii de restaurante ar intampina provocari dificile in incercarea de a oferi preparatele dorite si in timp util propriilor clienti.

Alegerea echipamentelor potrivite inainte de deschidere este important, deoarece va afecteaza bugetul de pornire; dncolo insa de investita initiala, este important de realizat ca de cele mai multe ori, investitia suplimentara inntr-un brand premium sau in noile tehnologie va permite o recuperare rapida a investitiei, prin eficienta energetica a echipamentelor de ultima generatia si prin reducerea pierderilor tehnologice in procesul de preparare.

De asemenea, pastrarea statiilor de bucatarie bine aprovizionate, curate si organizate este esentiala pentru operatiunile de succes de astazi. Comunicarea clara intre conducere si personal poate ajuta operatiunile sa se desfasoare fara probleme atât in bucatarie, cât si in salonul restaurant.