Selectarea tipului de gheata potrivit pentru conceptul unei locatii Horeca
0%
Desi există numeroase aplicatii, servirea bauturilor la temperatura optima, fara a dilua aroma sau savoarea acestora, este un obiectiv prioritar in sezonul festival, pentru orice locatie Horeca. Fie ca vorbim de o bautura racoritoare, un cocktail atent preparat, sau un simplu pahar cu apa, gheata ajuta la mentinerea temperaturii dorite si are de asemenea rolul de a imbunatati gustul general si placerea de a degusta o bautura rece. Tipul potrivit de cuburi de gheata poate adauga, de asemenea, o atractivitate vizuala bauturilor, creand astfel o prezentare tentanta, ce poate atrage clientii si oferi o impresie de durata.
Gheata este o componenta esentiala in industria serviciilor alimentare, jucand un rol crucial in aplicatii care variaza de la bauturi, la gondole cu peste proaspat sau fructe de mare. Selectarea tipului potrivit de gheata pentru conceptul locatiei dvs. Horeca este o alegere importanta, care poate avea un impact semnificativ asupra satisfactiei clientilor si a eficientei operationale. Si in cele din urma, acesti factori pot afecta profitabilitatea unei afaceri.
Fresco Expert ofera o gama larga de masini si dozatoare de gheata profesionale, prin marci renumite international, precum Electrolux Professional, Forcar, Follett, Icetro sau Virtus. Aceste marci se adreseaza diferitelor industrii, inclusiv cea a serviciilor alimentare, asistenta medicala si ospitalitate, oferind solutii de producere a ghetii de inalta calitate, pentru a satisface diverse nevoi.
Bauturile reci nu sunt totusi singura aplicatie de utilizare a ghetii. Gheata este, de asemenea, esentiala pentru pastrarea calitatii si sigurantei alimentare pentru produsele alimentare perisabile. Multe unitati de servicii alimentare se bazeaza pe gheata pentru a pastra ingredientele proaspete in timpul depozitarii si transportului. Fulgii de gheata de exemplu, sunt folositi uzual in vitrinele supermarketurilor, pentru a mentine prospetimea fructelor de mare si a altor produse proaspete. Natura moale si modelabila a fulgilor de gheata ii permite sa acopere si sa protejeze alimentele proaspete, prevenind alterarea acestora si mentinand totodata temperaturile optime.
In aplicatiile profesionale de servicii alimentare si bauturi pot fi utilizate diferite tipuri de gheata, fiecare dintre acesta cu caracteristici unice si cele mai bune utilizari. Sa aruncam o privire la cateva dintre tipurile de baza utilizate de operatorii Horeca:
Cuburile de gheata pline si cele tip jumatate de cub
Cuburile de gheata pline sau jumatatile de cuburi sunt utilizate cu precadere pentru bauturile reci si cocktailuri, au forma dreptunghiulara si ofera un aspect curat. Dimensiunea mare si structura solida a cubului plin produc adesea o rata de topire mai lenta, oferind o racire maxima si reducand in acelasi timp potentialul de oferi bauturi diluate. Din acest motiv, sunt adesea preferate in anumite tipuri de cocktailuri si pot fi, de asemenea, cele mai potrivite pentru pungile de gheata si bauturile racoritoare. Cand sunt reduse la jumatate de cub sau fara miez, acestea pot oferi un potential de racire si mai rapid, datorita suprafetei mai mari de contact intre gheata si lichid. Acest lucru le face populare pentru distribuire si utilizare in mixurile de bauturi reci.
Nuggets sau bucati de gheata
Gheata de tip nuggets, este extrem de populara in randul consumatorilor, datorita formei sale comprimate, uniforme, este masticabila si confera o senzatie deosebita atunci cand este servita in bauturile reci, racoritoare. Este de asemenea denumita gheata tip pelete, pepite sau gheata moale. Datorita compozitiei sale poroase, fiecare pepita absoarbe aromele bauturilor si se amesteca bine cu acestea, oferind o racire rapida. Acest tip de gheaaa se gaseste uzual in unitatile de asistenta medicala, in restaurante, in baruri si chiar in magazinele de proximitate. Este ideala pentru bauturile racoritoare si poate fi, de asemenea, excelenta in blendere, pentru cocktailuri reci, cum ar fi margarita sau daiquiri. In spitale si alte unitati medicale, aceasta este gheata perfecta pentru pacienti, deoarece este usor de mestecat. Operatorii de servicii alimentare de pe alte piete Europene au raportat o crestere a vanzarilor de peste 25% atunci când au trecut de la cuburi de gheata la gheata tip nuggets.
Fulgii de gheata
Fulgii de gheata sunt moi si cea mai apropiata forma ca structura de cea a zapezii. Datorita consistentei moale, fulgii de gheata sunt utilizati cu succes ca suport in transportul sau expunerea in vitrine a produselor alimentare din peste si fructe de mare. Moliciunea acestui tip de gheata este de asemenea, ideala pentru comprimarea ranilor, deoarece raceste, fara a adauga prea multa presiune. Fulgii de gheata se gasesc in mod obisnuit in magazinele alimentare, pietele de peste, bufetele si institutiile medicale.
Fulgii de gheata constau din bucati moi, modelabile, de formă neregulata, asemanatoare zapezii. Fulgii măsoară aproximativ 0,08 – 0,2 cm si au o formă plata, fara margini dure. Fulgii de gheatai se topesc rapid, pentru a raci produsele perisabile rapid si eficient. De asemenea, se impachetează bine si protejeaza cu succes produsele impotriva deteriorarii, pe perioada transportului. Datorita calitatilor fizice, fulgii de gheata sunt cel mai bine utilizati in supermarketuri si in expuneri de fructe de mare, laboratoare si facilitati de cercetare.
Masini modulare de gheata
Aceste echipamente sunt ideale pentru aplicatiice necesita volume mari de gheata, cum ar fi restaurante, baruri si saloanele de evenimente. Aceste masini pot produce cantitati mari de gheata plina si jumatate cub care si, pot fi completate de unitati suplimentare de depozitare sau cu dozatoare de cuburi de gheata. Sunt ideale pentru locatiile ce necesita zilnic un minim de 200 - 300 de kilograme de gheata. Masinile modulare de gheata vin i diferite dimensiuni si pot fi racite cu aer, cu apa sau racite remote, cu ajutorul unui agregat extern.
Masini de gheata de tip under-counter
Masinile de gheata de tip under-counter sunt ideale pentru baruri mici, cafenele sau locatiile cu spatii operationale limitate, datorita amprentei lor compacte si pentru ca se pot amplasa cu usurinta sub blaturi standard. Aceste echipamente pot oferi gheata tip nuggets, tip cuburi sau cuburi gourmet, pentru o varietate extinsa de aplicatii si au capacitatea de a produce cantităti moderate de gheata, cu recipiente sau tavi de depozitare incorporate, de obicei sub 200 de kg pe zi. Adesea utilizate in completarea unitatilor modulare, acestea faciliteaza accesul frecvent la gheata pentru personal.
Dozatoare de gheata si de apa
Aceste echipamente sunt potrivite pentru zonele de autoservire, distribuind gheata si apa potabila direct in pahare si alte recipeinte. Sunt uzuale in spatiile si foaierele pentru pauze sau coffee break, cafenele si magazine de proximitate, produc si depoziteaza gheata tip nuggets, oferind totodata si apa potabila filtrata.