0%
Accesorii si consumabile esentiale intr-o bucatarie profesionala

In Romania exista mai mult de 10.000 de restaurante, baruri si cafenele, dintre care aproximativ o treime se regasesc in Bucuresti. Acestea insa nu includ si alte locatii de tip catering sau cantine, cum ar fi cele din unitati de invatamant, fabrici, centre de cercetare, facilitati medicale si alte institutii. Ceea ce au toate aceste locatii in comun este, printre altele, nevoia de solutii tehnologice si echipamente profesionale pentru operarea spatiilor de productie alimentara.

Daca aveti in plan deschiderea unui restaurant sau a unei locatii de tip Horeca iar una dintre provocarile principale este echiparea eficienta si completa a bucatariei si a spatiilor adiacente de depozitare uscata si refrigerata, acest post este pentru dumneavoastra. Discutiile pe acest capitol se concentreaza uzual pe realizarea si implementarea unui plan de echipare, a unei configuratii de solutii tehnologice si  echipamente , respectand fluxurile operationale necesare si normele aplicabile de functionare. De multe ori insa, necesitatea de a asigura totodata si  accesoriile  si consumabilele necesare pentru operarea zilnica a bucatariei devine evidenta tarziu in acest proces, desi acestea au un rol direct in operarea zilnica al acestor unitati iar bugetul acestora nu este de ignorat. Ca si in cazul echipamentelor, se recomanda o abordare strategica si in configurarea listei de accesorii si consumabile si astfel, va prezentam in continuare categoriile principale de considerat, pentru orice bucatarie profesionala.

1. Accesorii si mobilier neutru pentru zonele de depozitare

Fiecare bucatarie are nevoie de rafturi si rastele, utile pentru alimente uscate, ustensile si vase de gatit. Optiunile de stocare trebuie sa fie strategice și durabile. Aceste elemente de mobilier neutru nu vor fi schimbate sau inlocuite, deci calitatea materialului potrivit ar trebui sa fie o prioritate de la bun inceput.

Cand cumparati mobilier si accesorii pentru depozitare, intrebati-va daca mobilitatea solutiei tehnice de echipare este importanta pentru dvs. Daca da, luati in considerare optarea pentru rafturi de depozitare mobile in loc de cele stationare, sau o combinatie a ambelor. Este posibil sa fie nevoie sa mutati spatiul de depozitare din cand in cand si aceasta solutie se poate dovedi utila. De asemenea, asigurati-va ca aranjati rafturile intr-un mod care are sens pentru propriile fluxuri de operare sau functionare in bucatarie si va permite personalului sa gaseasca articolele usor si eficient. Planificarea rafturilor si a tuturor elementelor de depozitare in general este o parte importanta a planului de amenajare al oricarei bucatarii profesionale.

De asemenea, un restaurant de succes trebuie sa fie eficient in minimizarea risipei alimentare. Aceasta inseamna sa aveti recipientele adecvate pentru depozitarea alimentelor si sa stabiliti cele mai bune practici impreuna cu personalul dumneavoastra. Datorita diferitelor tipuri de alimente utilizate in timpul procesului de gatire, este necesar sa aveti un sortiment variat de recipiente pentru depozitare si astfel, asigurati-va ca va aprovizionati cu:

  • Recipiente pentru legume: excelente pentru pastrarea produselor proaspete;
  • Recipiente si cutii mari pentru a stoca ingrediente uscate, cum ar fi faina in vrac;
  • Cutii de bucatarie: utile pentru depozitarea unor cantitati mici de ingrediente, cum ar fi cafeaua sau zaharul;
  • Recipiente si cuve pentru depozitarea aluatului necopt - vor fi utile daca intentionati sa dospiti si sa coaceti paine, pizza sau desert;
  • Containere pentru depozitarea alimentelor: considerati toate formele si dimensiunile. Nu veti sti niciodata cand veti avea nevoie de acestea.

2. Accesorii pentru statiile de preparare

Statiile de preparari primare au nevoie printre altele de boluri din inox, tocatoare, cantare omologate, seturi de cutite specializate si sterilizatoare.

Mesele de pregatire, blaturile si suprafetele de lucru sunt esentiale pentru bucataria unui restaurant. Personalul le va folosi constant pentru diferite tipuri de preparari, deci veti avea nevoie de ceva versatil si durabil. Pentru suprafetele de lucru, inoxul de calitate este solutia potrivita. Aceste blaturi sunt robuste, nu vor permite acumularea de bacterii si pot rezista in priincipiu oricaror produse de curatare pe care le veti utiliza pe acestea. In aceste zone, cea mai buna solutie sunt mesele de lucru refrigerate cu blaturi de inox, granit sau polietilena, pentru a mentine activitatea eficienta si rapida.

In ceea ce privește tocatoarele, materialul recomandat este polietilena si nu lemnul. Acest tip de plastic nu este la fel de poros ca lemnul, ceea ce face mai greu pentru bacterii sa se acumuleze in pori sau crapaturile ce exista natural in suprafetele lemnoase. In plus tocatoarele din polietilena sunt mai usor de curatat si pot fi spalate inclusiv in masina de spalat vase, prevenind o posibila contaminarea incrucisata.

    Util: conform normelor HACCP, utilizati tocatoare in culorile aferente tipurilor de materii prime (carne rosie, carne de pui, legume, branzeturi) pe care le procesati in statia de preparari.

    3. Accesorii pentru statiile de gatit

    Cine are timp sa se opreasca si sa spele lingura de testare intre degustari? Nu personalul dumneavoastra. Cel mai bun mod de a gandi configurarea accesoriilor si instrumentarului total pentru gatit este sa incepeti prin a evalua necesarul pe un schimb de lucru in bucatarie. De ce veti avea nevoie pentru a opera un schimb de dimineata sau de dupa-amiaza, fara a fi nevoie sa spalati un singur vas sau polonic? Asigurati-va ca aveti cantitati suficiente din urmatoarele articole:

    • Oale si tigai (de toate dimensiunile), cu capace;
    • Linguri pentru amestecare si degustare;
    • Cutite de bucatar, dispozitive manuale sau automate de ascutire, suporti magnetici de perete;
    • Boluri de amestecare;
    • Teluri, spatule si polonice;
    • Clesti si furculite pentru gratar;
    • Cuve GN pentru cuptoare de diferite dimensiuni si adancimi;
    • Foi de copt;
    • Pentru pizzerii veti avea nevoie de palete si suporti, cuve pentru topping-uri si nu in ultimul rand, de cutii de pizza;  
    • Recipiente pentru ambalarea preparatelor, daca veti distribui preparatele si in sistem take-away sau prin livrare la domiciliu; 
    • Nu in ultimul rand, prosoape si carpe de bucatarie.  

    4. Statii de montare si servire

    Diferite statii dintr-o bucatarie profesionala au nevoie de accesorii si consumabile specifice. Statiile de montare si servire de exemplu necesita accesorii si consumabile necesare pentru servirea clientilor, cum ar fi gheridoane, chaffing-dish-uri, vesela, pahare si tacamuri. Veti avea nevoie de asemenea, de echipamente si accesorii pentru servirea bauturilor, precum galeti pentru gheata ca suport pentru servirea sampanie si a vinurilor, suporturi pentru sticle de vin si o gama extinsa de pahare, potrivite pentru toate sortimentele de bauturi din meniu.
    Faceți inventarul diferitelor dimensiuni de platouri și farfurii de care veti avea nevoie si apoi luați în considerare si un factor sau rata de pierderi inevitabile (farfurii si pahare sparte in procesul de servire). Fiti astfel pregatit pentru orice eventualitate!

    Acestea sunt principalele tipuri de articole de servire pe care trebuie sa le achizitionati pentru restaurantul dumneavoastra:

    • Gheridoane pentru transportul veselei la mese, pentru clienti; personalul foloseste de asemenea aceste carucioare si pentru afisarea optiunilor de desert;
    • Diverse carucioare de transport: angajatii dvs. le vor folosi pentru transportul platourilor si ustensilelor de servire sau a preparatelor pe care un Chef le pregateste demonstrativ de exemplu, la masa clientilor;

    • Vesela: farfurii, platouri, boluri si farfurii de servire;

    • Pahare pentru vin, cocktail, bere, apă, desert si pahare de specialitate pentru bauturile alcoolice;
    • Tacamuri: cutite, linguri, furculite si diverse ustensile de servire (in functie si de propriul meniu);
    • Accesorii pentru vesela: farfurii încărcător, ramekins, cupe de sos, feluri de mâncare pentru desert, capace pentru farfurii, farfurii pentru pâine și unt, căni de cafea, cești de ceai și farfurioare.
    • Accesorii de prezentare: cosuri, platouri, tavi;
    • Articole textile: traverse, fete de masa, fuste, montoane, servete de panza si poate alte articole specifice propriei locatii;
    • Suporturi pentru condimente si condimente;

    • Containere to-go.

    Cantitatea de vase de servire pe care ar trebui sa o cumparati depinde in intregime de dimensiunea restaurantului si de tipurile de preparate pe care intentionati sa le includeti in meniu.
    Inainte de a comanda toate aceste accesorii, puneti-va urmatoarele intrebari:

    • Care este rata de ocupare pe masa din restaurant?
    • Câte locuri la masa sunt disponibile in restaurantul?
    • Ce preparate aveti in meniu?
    • Cati clienti estimati sa aveti in restaurant in orele de varf?
    • Care sunt sau vor fi cele mai populare preparate din meniu?
    • Ce tipuri de vase necesită acele preparate, in special?

    Acest lucru va ajuta sa faceti un calcul cat mai eficient legat de volumele necedare pe aceste articole.

    5. Accesorii si consumabilele non-alimentare

    Accesoriile si consumabilele non-alimentare reprezinta o categorie distincta, necesara intr-o bucatarie profesionala si includ in primul rand dispensere, dozatoare, o gama specializata de detergenti si agenti de clatire, utilizate cu precadere in statiile de spalare oale, vase si pahare. Intr-o bucatarie profesionala insa, curatenia trebuie să aibă prioritate fată de orice altceva. Nu numai că este necesar sa va asigurati ca unitatea dvs. trece inspectiile de sanatate, dar sunteti totodata responsabil pentru sanatatea si siguranta celor ce vor consuma preparatele din bucataria dumneavoastra. 

    Câteva produse de curatenie pe care trebuie sa le aveti la indemana sunt:

    • Galeti de curatare (etichetate special pentru produsele de curatare);
    • Carpe, mopuri si serveteler igienizante;
    • Agenti de curatare si substante chimice;
    • Dozatoare de sapun si dezinfectant pentru maini.

    Util: expertii din industria serviciilor alimentare sunt de acord că grupurile sanitare din orice unitate alimentara trebuie sa fie la fel de curate (sau chiar mai curate) ca si bucataria. Clientii dumneavoastra nu vad adesea interiorul bucatariei, insa multi dintre acestia vor folosi grupurile sanitare; dacă acestea sunt murdare sau intretinute superficial, clientii dumneavoastra vor presupune ca si bucataria este la fel.

    Dincolo de aceasta categorie, siguranta este deosebit de importanta intr-o bucatarie profesionala. Flacara deschisa, suprafetele fierbinti, cutitele ascutite si agentii de curatare periculosi sunt doar cateva motive pentru a va asigura că aveti consumabilele de sigurantă necesare. In plus masurile de siguranta sunt reglementate si impuse de organismele abilitate precum DSP, DSV sau Pompieri.

    Pentru a asigura siguranta personalului si a clientilor, asigurati-va ca va aprovizionati cu urmatoarele articole esentiale de siguranta:

    • Covorase din cauciuc;
    • Elemente de tinuta specifice (saboti, sorturi, bonete, manusi);
    • Extinctoare;
    • Truse de prim ajutor.

    Ce trebuie sa considerati inainte de a achizitiona accesoriile si consumabilele de bucatarie

    Atunci cand decideti cu privire la accesoriile potrivite pentru restaurantul sau bucataria dumneavoastra, recomandam sa abordati acest proces luand in considerare urmatorii factori:

    • Determinati meniul, tipul si volumul de preparate pe care intentionati sa le serviti;
    • Spatiul disponibil in bucatarie, precum si bugetul disponibil;
    • Calitatea materialelor, durabilitatea si fiabilitatea accesoriilor;
    • Asigurati-va ca tooate accesoriile si consumabilele respecta reglementarile privind sanatatea si siguranta.

    Documentarea multiplelor optiuni disponibile pe piata, analiza si compararea recenziilor poate fi cel mai bun mod de a incepe sa cautati articolele principale. 

    SOLICITA
    CONSULTANTA

    Cautati cele mai bune solutii
    pentru restaurantul dvs.?
    Discutati cu unul dintre
    expertii nostri pentru a afla
    cum vă poate ajuta Fresco
    cu solutii complete de
    tehnologizare si echipare.