0%
Achizitia unei camere frigorifice: un ghid simplu

Indiferent daca aveti in vedere performanta, longevitatea sau impactul asupra mediului, camerele frigorifice prezinta numeroase specificatii, ce le diferentiaza sensibil. Cititi mai departe pentru a afla mai multe detalii despre cel mai potrivit model de camera frigorifica pentru nevoile dvs.

In primul rand, ce este o camera frigorifica?
Depozitele frigorifice sau camerele frigorifice sunt unitati frigorifice dedicate depozitarii produselor refrigerate sau congelate. De obicei, acestea maximizeaza spatiul de depozitare, adauga confort configuratiei din spatiul operational si, cel mai important, prelungesc termenul de valabilitate al alimentelor si reduc astfel potentiale pierderi costisitoare pentru afacerea dvs.

Alegerea celei mai potrivite camere frigorifice pentru afacerea dumneavoastra 

Recomandam 4 considerente cheie, atunci cand vine vorba de proiectarea unui spatiu de depozitare frigorifica sau a unei camere frigorifice perfecte:

  1. Dimensiunea / capacitatea;
  2. Spatiul disponibil si amplasarea; 
  3. Configurarea camerei frigorifice;
  4. Tipul de agregat - monobloc sau extern;
configurare-camera-frigorifica

1. Dimensiunea si capacitatea camerei frigorifice 

Utilitatea superioara a unei camere frigorifice este data de flexibilitatea sa modulara, prin care aceasta se poate acomoda oricarui spatiu disponibil, insa pentru a va asigura ca alegeti dimensiunile potrivite - si capacitatea potrivita -, recomandam sa evaluati inainte urmatoarele aspecte:

In medie, cate portii sunt servite zilnic in unitatea dumneavoastra?
Avand in vedere diversitatea unitatilor de productie alimentara, de la bistro, restaurante, la cantine si centre de catering, cerintele pot varia foarte mult. Acordati atentie la datele operationale disponibile, pentru a determina care este cel mai potrivit model de camera frigorifica pentru nevoile dvs.

Ce tip de alimente doriti sa depozitati?
Aceste detalii vor dicta in primul rand regimul de temperatura de care aveti nevoie pentru functionarea camerei frigorifice. Doriti sa depozitati produse congelate sau refrigerate, produse din carne sau produse de specialitate, cum ar fi pestele? Aici depinde de asemenea si de frecventa propriului lant de aprovizionare cu astfel de produse alimentare. 

Este camera frigorifica suficient de mare pentru a sustine perspectiva planficata a unei extinderi operationale in viitor?
Merita intotdeauna sa va asigurati planurile de viitor - va asteptati ca afacerea dvs. sa se extinda in urmatorii ani?... daca da, investitia initiala intr-o capacitate suplimentara va produce economii financiare semnificative pe termen lung.

amplasare-camera-frigorifica

2. Amplasarea camerei frigorifice 

O camera frigorifica poate fi construita in spatiul disponibil din interior sau, daca este nevoie de spatiu suplimentar, aceasta poate fi de asemenea construita ca o unitate independenta in exterior (cunoscuta si sub numele de camere frigorifice externe).

Este totodata important sa acordati atentie de pozitia noii camere frigorifice, in raport cu spatiul activ din bucatarie, precum si caile de acces catre acesta, astfel incat echipa dvs. sa se poata deplasa cu usurinta intre zonele de depozitare si cel de gatire. Amplasarea camerei frigorifice ar trebui sa se potriveasca perfect in fluxul de lucru al echipei dvs. De asemenea, un spatiu adecvat de trafic in fata camerei frigorifice va usura sensibil fluxul operational.

In cazul in care camera frigorifica se afla pe o o cale de acces frecvent utilizata pentru transportul diferitelor produse cu caruciaore metalice, pentru a evita posibilitatea unor lovituri pe colturi sau suprafetele externa si interna, va recomandam sa considerati includerea unor elemente sau sisteme, externe si interne, de protectie  a peretilor (si senzorilor din  interior), pentru a va proteja investitia in timp.

Daca bucataria dvs. este dimensionata intr-o forma complexa, cu multe unghiuri si coloane, sau este greu de accesat, recomandam sa considerati, daca exista aceasta posibilitate, constructia acesteia ca o extensie a spatiului din bucatarie, sau ca o unitate complet independenta, dar usor de accesat, in imediata proximitate a spatiului operational. Camerele frigorifice externe sunt o modalitate excelenta de a creste capacitatea locatiei pentru depozitarea refrigerata sau congelata, fara a utiliza parte din spatiul valoros si compact al bucatariei restaurantului dvs.

Daca veti opta in final pentru o camera frigorifica exterioara, aceasta trebuie protejata corespunzator de intemperii; de asemenea considerati o fundatie de beton sau din structura metalica, precum si protectia panoului de control.

De asemenea, daca agregatul extern este instalat intr-o zona rezidentiala sau cu restrictii de poluare fonica, poate fi necesar sa considerati agregate frigorifice cu zgomot redus sau carcase de izolare fonica (o alternativa mai ieftina).

dimensiuni-camera-frigorifica

3. Configurarea unei camere frigorifice 

Configurarea unei camere frigorifice implica elemente constructive si de accesorizare, in sensul personalizarii  sau adaptarii acesteia la spatiul disponibil, propriile fluxuri operationale si nu in ultimul rand, la propriul buget
Odata ce va familiarizati cu elementele de baza, puteti adapta camera frigorifica la nevoile dvs. specifice:

Constructia camerei frigorifice:
In primul rand, din punct de vedere constructiv, acestea pot fi modulare (panouri predefinite in fabrica, cu pas uzual de 300 mm si elemente suplimentare de tip coltare, pentru inchidere si izolare la podea) sau de tip custom, debitate din panouri izolante standard si instalate direct, in spatiul final. Avantajul primei variante este data de calitate superioara a manufacturii, a constructiei si a izolatiei generale (ceea ce se traduce de asemenea si intr-o eficienta energetica superioara), in timp ce dezavantajul acesteia este ca nu poate respecta peretii in unghi deschis sau inchis, precum si spatii de tip nisa etc. Un alt dezavantaj este si pretul superior al acestora, daca una dintre prioritatile principale este bugetul total. Pe de alta parte, daca utilizarea la maxim a  spatiului disponibil este prima dvs. prioritate, atunci varianta constructiei unei camere frigorifice in situ este probabil mult mai potrivita. Panourile termo-izolante sunt debitate de catre echipa de instalare in functie de toate laturile si unghiurile spatiului disponibil si apoi montate in sistem lego si izolate corespunzator. Aceasta varianta poate fi o solutie mai eiftina, insa izolarea si eficienta sa energetica este inferioara variantei modulare.         

Usi:
- Usi cu clapeta basculanta: aceste usi permit un acces usor la camera frigorifica, ceea ce este ideal în camerele de pregatire de exemplu, unde este necesar un acces frecvent;
- Usi semi-rabatabile: perfecte pentru utilizarea in conditii grele, cu un nivel ridicat de fiabilitate;
- Usi cu panouri vitrate: uneori este util sa puteti vedea in interiorul camerei frigorifica fara a deschide usa acesteia, pentru a evita un transferul termic inutil, ce va consuma in final mai multa energie;
- Usi glisante: o solutie utila de economisire a spatiului, in cazul in care camera dvs. frigorifica se deschide intr-o pasarela sau unde trebuie luata in considerare o ruta de evacuare in caz de incendiu.

Podea:
Pardoseala trebuie sa fie anti-derapanta si rezistenta, cum ar fi cele armate pentru trafic intens, finisaj cu inox, placa de tip Tego sau finisaj de pardoseala din beton. Uzual, pentru camere frigorifice cu temperaturi pozitive, nu se justifica investitia intr-o podea din panouri izolate termic si, astfel in acest caz, podeaua poate la fel de bine suprafata existenta deja in proiect, cu suprafata din beton sau gresie. Pentru camerele frigorifice cu temperaturi negative, sau de congelare, podeaua din panouri izolante termic si protectia de trafic sunt elemente implicite, pentru a mentine regimul de temperatura corespunzator.   
Inca un aspect de considerat la acest capitol; daca intentionati sa utilizati carucioare sau lise pentru accesul marfii in camera frigorifica cu podea izolanta, veti avea nevoie de o rampa amplasata pe pragul usii de acces; o varianta superioara ergonomic (dar si mai scumpa), este realizarea unei amprente retrasa in podeaua spatiului (sau a unei adancituri), echivalenta in adancime cu grosimea panourilor izolante de podea, astfel incat sa obtineti o egalizarea a nivelului podelei din camera cu cea din exteriorul acesteia.  

agregat_frigorific

4. Alegerea tipului de agregat frigorific

O camera frigorifica poate fi construita in spatiul disponibil din interior sau, daca aveti nevoie de spatiu suplimentar, ca o unitate independenta in exterior.
Aceleasi optiuni se aplica si in cazul agregatului frigorific ce va deservi spatiul de depozitare din camera, iar acestea pot fi: 

De interior sau monobloc:
Sistemele de refrigerare de interior sunt montate uzual fie pe unul dintre peretii spatiului in care este amplasata camera, in imediata proximitatea acesteia, sau chiar pe tavanul acesteia (daca spatiul tehnic de deasupra permite). Aceasta este o optiune excelenta daca spatiul este ventilat corespunzator, aerul proaspat poate ajunge in zona camerei frigorifice, astfel incat agregatul frigorific sa poata ajusta corespunzator temperatura de lucru din camera.

Tot in aceasta categorie putem considera un agregat de tip monobloc (atat compresorul cat si vaporizatorul se regasesc in aceeasi carcasa), in care agregatul se monteaza direct - in sistem pass-through - pe unul dintre peretii camerei frigorifice. Aceasta  este o optiune  excelenta, daca spatiul disponbil este suficient de compact pentru a nu permite instalarea unui agregat in proximitatea camerei, sau pe tavanul acesteia.   

Extern: 
Aceasta ramane cea mai fiabila forma de refrigerare pentru camerele frigorifice. Dupa cum sugereaza si numele acestei categorii, sistemul de refrigerare de la distanta se instaleaza complet separat de camera frigorifica. Evaporatorul intern este conectat la unitatea de condensare externa printr-un traseu de tevi speciale. Costul initial de capital este mai mare – trebuie sa luati in considerare complexitatea si distanta traseului dintre camera frigorifica si locul in care va fi amplasat agregatul – dar sistemul de la distanta ofera in timp economii sensibile de energie pe durata sa de viata, precum si performante si fiabilitate superioare.

Ghid de verificare rapida:

  • Ce este prioritar pentru mine: bugetul, eficienta energetica sau spatiul disponibil?
  • Care este capacitate necesara pentru mine?
  • Spatiu disponibil (in suprafata si ca forma)?
  • Optarea pentru o camera instalata in interior sau in exterior?
  • Spatiul meu este potrivit pentru un agregat frigorific de tip monobloc, intern sau extern?
  • Am planuri viitoare de extindere?
  • Cum sa adaptez cel mai bine specificatiile camerei la propriul flux operational?
  • Exista o restrictie in zona pentru limita de poluare fonica?
  • Ar trebui sa iau in considerare elemente de protectie a camerei, in cazul unui trafic intens in spatiu?
  • Ce stil de usi functioneaza cel mai bine in spatiul meu de bucatarie?

SOLICITA
CONSULTANTA

Cautati cele mai bune optiuni
de camere frigoririce pentru
locatia dumneavoastra?
Discutati cu unul dintre
expertii nostri pentru a afla
cum vă poate ajuta Fresco
cu solutii complete de
tehnologizare si echipare.