0%
Adoptarea noilor tehnologii: viitorul bucatariilor profesionale

Industria serviciilor alimentare se remarca prin natura sa dinamica si orientata constant catre viitor, iar bucatariile profesionale de restaurant nu fac exceptie. Expertii din industrie prevad o cerere in crestere pentru noile tehnologii din partea operatorilor si proprietarilor de servicii alimentare si, in special de locatii Horeca. Aceste tehnologii isi propun sa abordeze provocari critice, cum ar fi deficitul fortei de munca si cresterea continua a costurilor. In fond, scopul oricarei inovatii este de a face sarcinile mai eficiente si mai rentabile si, este exact ceea ce ne asteptam sa vedem, pe masura ce industria progreseaza intr-o noua era a restaurantelor si a serviciilor alimentare.

Tehnologia face cu adevarat diferenta in functionarea de zi cu zi a unui restaurant, iar un concept corect aplicat afacerii dvs. poate adauga venituri suplimentare. Cautati un model inovator de bucatarie, bazat de exemplu pe cunoasterea produselor traditionale si a filozofiei Slow Food,  sau poate aveti nevoie de o bucatarie noua pentru restaurantul dvs. de tip fast food sau fine dining? Noile tehnologii din bucatarie combina atat dezvoltarile tehnice si stiintifice, cat si cele de psihologie si ergonomie, pentru a aborda intr-un mod holistic, atat cunostintele despre preparatele gastronomice, cat si despre modul in care acestea pot fi produse cu usurinta, pentru cea mai buna experienta oferita consumatorilor. Daca faceti o alegere corecta, aceasta va eficientiza fluxurile de lucru din bucatarie si va produce totodata profit.

Pentru a intelege mai bine impactul inovatiilor tehnologice in sectorul restaurantelor si viitorul bucatariilor profesionale, va propunem in continuare urmatoarele perspective:

Adoptarea AI pentru bucatarii eficiente de restaurant 

Inteligenta artificiala (AI) are potentialul de a revolutiona operarea unei bucatarii de restaurant, prin extinderea solutiilor care sporesc eficienta operationala si cea a proceselor de luare a deciziilor. Algoritmii AI pot analiza cantitati mari de date, pentru a sustine operatorii in optimizarea gestionarii propriilor stocuri, in estimarea cererii viitoare si in eficientizarea fluxurilor de lucru din bucatarie. Implementarea unei aplicatii AI poate de asemenea contribui semnificativ la reducerea erorile umane, dar totodata, permite Chefilor si managerilor din bucatarie sa poata lua decizii informate, bazate pe date obtinute in timp real. Un avantaj suplimentar al AI intr-o bucatarie profesionala moderna?... Poate sustine reducerea risipei alimentare.

Fluidizarea operatiunilor cu automatizari

Pe masura ce costurile cu forta de munca vor continua sa creasca, automatizarile pot fi de asemenea un pion principal in obtinerea eficientei operationale. Echipamentele profesionale automate din bucataria de astazi vin adesea cu module inteligente de control integrate, care maximizeaza potentialul personalului, permitandu-le astfel sa realizeze mai mult, in mai putin timp. Insa, economisirea fortei de munca nu este singurul beneficiu al proceselor de automatizare; acestea pot determina o consecventa si precizie superioare in timpul procesului de preparare, contribuind la standarde de calitate mai ridicate.

Aplicatiile robotice ofera calitate si consecventa

Se apreciaza totodata ca in bucatariile profesionale din viitorul nu foarte indepartat, robotica va juca de asemenea un rol esential in imbunatatirea preciziei si consecventei in diferite sarcini, modeland evolutia operatiunilor culinare. De la brate robotice, care pot gati un lot de cartofi prajiti, pana la sisteme automate, care asigura timpi de gatire precisi, robotica poate minimiza variabilitatea si poate sustine o calitate generala superioara pentru productia culinara. Prin asumarea sarcinilor repetitive si consumatoare de timp, robotii elibereaza gradul de incarcare al personalului, permitan acestuia sa se concentreze pe eforturi creative si activitati centrate pe client, care pot adauga valoare in cadrul functionarii unui restaurant.

Utilizarea datelor in timp real, intr-o bucatarie conectata

Bucatariile conectate de astazi utilizeaza tehnologii inteligente, pentru a colecta date in timp real, oferind o imagine holistica a operatiunilor. Sistemele inteligente de bucatarie pot astfel integra toate aspectele, de la gestionarea stocurilor, la performanta echipamentelor, permitand Chefilor si managerilor sa ia decizii informate, de la distanta. Aceasta conectivitate nu determina doar economiii in costurile cu forta de muncă, dar poate reduce si costurile utilitatilor, prin optimizarea utilizarii energiei si minimizarea deseurilor. Sisteme precum Open Kitchen de exemplu, de la Powerhouse Dynamics, utilizeaza o platforma bazata pe IoT, pentru a oferi vizibilitate completa asupra echipamentelor multi-brand, in cadrul unui punct de lucru operational din restaurant.

Preferintele consumatorilor dicteaza serviciile de livrare

Stimulata in perioada pandemiei, evolutia servirii mesei in afara locatiilor restaurantelor a remodelat modul in care acestea functioneaza in prezent. Determinata initial de restrictiile de circulatie si contact, servirea mesei utilizand serviciile de livrare sau take-away s-a transformat rapid intr-o tendinta de durata. Pe de alta parte, reflectand preferintele consumatorilor pentru optiuni rentabile de servire a mesei, ne asteaptam ca serviciile de take-away sa inregistreze o crestere moderata in urmatoarea perioada. In schimb, expertii prevad o scadere usoara a serviciilor de livrare, determinata de consumatorii care doresc sa elimine taxele suplimentare, asociate acestor servicii. Diferite surse de date evidentiaza preferintele predominante ale consumatorilor pentru un mix de valoare si confort, adica exact ceea ce ofera un preparat rapid la pachet. Pe masura ce privim spre viitorul bucatariilor profesionale de restaurant, integrarea noilor tehnologii inovatoare si a proceselor eficiente devine cruciala, pentru a raspunde cu succes acestor cerinte, in continua evolutie.

SOLICITA
CONSULTANTA

Cautati cele mai bune
solutii si tehnologii
pentru bucataria dvs.?
Discutati cu unul dintre
expertii nostri pentru a afla
cum vă poate ajuta Fresco
cu solutii complete de
tehnologizare si echipare.