0%
Ce trebuie sa stim despre normele HACCP?

HACCP (Hazard Analisys and Critical Control Points), cunoscut si sub denumirea de Analiza a riscurilor si punctele critice de control, este un standard recunoscut la nivel global pentru siguranta alimentara, care sustine sistematic la identificarea, evaluarea si controlul pericolelor biologice, chimice si fizice, in toate etapele procesului alimentar, incepand de la productia de materii prime, achizitionarea si manipularea, procesele de preparare, inclusiv fabricarea, ambalarea, distributia si consumul produselor si preparatelor alimentare.

Scopul principal al HACCP este de a identifica, controla si preveni pericolele in untregul lant de productie alimentară. In afara de alimente, HACCP este aplicabil si in unele dintre industriile cosmetice și farmaceutice.

Implementarea standardelor HACCP in organizatia dvs. ajuta la protejarea sanatatii consumatorilor și la evitarea contaminarii alimentelor, previne bolile alimentare si mentine increderea consumatorilor in calitatea si siguranta brandului dvs.. Aceste standarde au o importanta primordiala in industria alimentara.

Stiati ca trebuie sa multumim NASA pentru sistemul HACCP? Acesta a fost proiectat in anii '60, pentru a se asigura ca hrana este sigura pentru astronautii din primele misiuni spatiale NASA cu echipaj uman.

Ce industrii au nevoie de certificare HACCP? Cine ar trebui sa obtina certificarea HACCP?

Sistemul de analiza a riscurilor si al punctelor critice de control este esential pentru industriile implicate in productia, prelucrarea, fabricarea, distributia si manipularea alimentelor. Sectoarele industriale care au nevoie de certificare HACCP in Romania sunt 

  • Facilitati de productie si productie alimentara: companii implicate in fabricarea si productia unei game largi de produse alimentare, care include bauturi, conserve, produse lactate, produse de panificatie si alimente procesate;
  • Unitati de procesare a alimentelor: instalatiile de productie alimentara care manipuleaza materii prime alimentare si le proceseaza in produse finite, cum ar fi fabricile de prelucrare a carnii, fructele de mare, instalatiile de prelucrare a fructelor si legumelor si morile de cereale trebuie să respecte standardul HACCP;
  • Horeca: Restaurantele, cafenelele, cateringul si alte unitati in care preparatele culinare sunt pregatite, manipulate si servite clientilor trebuie sa fie certificate HACCP;
  • Retail: supermarketurile, magazinele alimentare si alte puncte de vanzare cu amanuntul, care comercializeaza produse alimentare direct consumatorilor au nevoie de HACCP;
  • Distributie si transport: companii care sunt implicate in transportul, depozitarea si distributia produselor alimentare, ce include companii de logistica si depozite frigorifice;
  • Agricultura: ferme si operațiuni agricole implicate in producția de fructe, legume, cereale, animale si alte marfuri alimentare;
  • Ambalarea si etichetarea alimentelor: companiile care sunt implicate in fabricarea ambalajelor alimentare sau a materialelor conexe si ofera servicii de etichetare pentru produsele alimentare sunt cele care trebuie sa respecte standardul HACCP in România

In general, orice tip de industrie care este implicata in productia, prelucrarea, manipularea, depozitarea, transportul sau distributia produselor alimentare poate beneficia de certificarea HACCP pentru a asigura siguranta alimentara si conformitatea cu cerintele HACCP.

Procesul de certificare HACPP in 10 pasi:

1. Crearea unui plan de proiect, constatarea si evaluarea lacunelor;

2. Instruirea necesara angajatilor si sefilor de proces, pentru familizarizarea cu sistmul su procedurile de bază HACCP, precum si stabilirea procedurilor de audit intern;

3. Crearea documentatiei complete HACCP;

4. Revizuirea si corectarea dupa caz a documentatie, pe specificul propriilor activitati si a evaluarii lacunelor; 

5. Delularea auditului intern

6. Concluziile observatiilor constatate in cadrul auditului intern;

7. Sedinta de evaluare a conducerii companiei;

8, Organizarea unui audit extern impreuna cu organismul de certificare;

9. Concluziile observatiilor constatate in cadrul auditului extern;

10. Certificarea finala.

haccp

Stiati ca: alinierea la normele si principiile HACCP are o serie de beneficii, inclusiv cresterea gradului de constientizare a managementului cu privire la pericolele legate de siguranta alimentara, reducerea riscului pentru clienti, mai putine reclamatii privind calitatea preparatelor si cresterea increderii si fidelizarii propriilor clienti. Cel mai bun dintre toate insa - veti fi plasat intr-o categorie de risc mai mica pentru inspectiile reprezentantilor DSP-DSV.

Principalele avantaje ale implementarii standardului HACCP

1. Imbunatatirea sigurantei alimentare si a calitatii generale: siguranta alimentara HACCP asigura identificarea, controlul si prevenirea tuturor tipurilor de pericole, ceea ce duce la producerea de produse alimentare mai sigure pentru consumatori;

2. Cresterea increderii clientilor si a reputatiei marcii: Companiile certificate HACCP din Romania indica angajamentul fata de siguranta alimentara si alimentele de calitate pe care le produc, sporind reputatia marcii si increderea consumatorilor in siguranta produselor pe care le consuma, ceea ce incurajeaza, de asemenea fidelizarea acestora;

3. Eficientizarea procesului de prepartare si a operatiunilor generale: dezvoltarea si implementarea planului HACCP ajuta organizatiile in optimizarea operatiunilor, eficientizand procesul de productie, ceea ce va contribui si la reducerea pierderilor;

4. Acces sporit pe piata: acreditarea HACCP este adesea considerata o conditie prealabila pentru a stabili legaturi de afaceri cu diversi parteneri, furnizorii si clienti, care necesita asigurarea standardelor de siguranta alimentara. Prin urmare, detinerea unui certificat HACCP va poate ajuta sa obtineti mai multa acoperire pe piata si acces pe piata mondiala;

5. Imbunatatirea continua: deoarece liniile directoare HACCP necesita audituri interne regulate, audituri de supraveghere si monitorizarea si pastrarea documentelor, acestea dezvolta o cultura a imbunatatirii continue si asigura respectarea continua a standardelor de siguranta alimentara in cadrul organizatiei, ceea ce ajuta la mentinerea stabilitatii in operatiunile de zi cu zi;

6. Imbunatatirea managementului pericolelor si riscurilor: implementarea principiilor HACCP permite intreprinderilor sa identifice proactiv si sa atenueze riscurile si pericolele pentru siguranta alimentara, reducand astfel riscul contaminarii preparatelor, si probabilitatea bolilor alimentare;

7. Promovarea unei culturi sogure de munca: furnizarea de instruire HACCP angajatilor poate promova o cultura a muncii sigura si responsabila; permite acestora sa ia masuri proactive in identificarea si prevenirea pericolelor potentiale in acest proces.

8. Reducerea costurilor: implementarea unui sistem HACCP ajuta companiile sa-si eficientizeze procesele si practicile existente, ceea ce va contribui la reducerea deseurilor si la evitarea oricaror amenzi sau sanctiuni in ceea ce priveste nerespectarea reglementarilor privind siguranta alimentara. Acest lucru poate ajuta la economisirea costurilor in timp;

9. Conformitate legala si de reglementare: certificarea produselor alimentare HACCP demonstreaza conformitatea cu cerintele de reglementare si ajuta intreprinderile alimentare si alte unitati sa indeplineasca obligatiile legale si cerintele legate de siguranta alimentara.

Siguranța alimentara este o tema abordata constant, atat in mediul legislativ national, cat si in cel European sau de peste Ocean. In trecut au fost emise legi, hotarari de Guvern sau Ordine ale Ministerului Sanatatii, prin care se reglementa implementarea principiilor HACCP de catre operatorii din industria alimentara, precum si Hotarari de Guvern prin care se transpuneau in legislatia din Romania deciziile Europene din domeniu, respectiv bunele practici conform Codex Alimentarius si principiile HACCP. Normele privind siguranta alimentara conform HACCP au fost deja integrate in ISO 22000, care este primul standard international de certificare a sistemului HACCP.

  

SOLICITA
CONSULTANTA

Cautati cele mai bune
solutii si tehnologii
pentru bucataria dvs.?
Discutati cu unul dintre
expertii nostri pentru a afla
cum vă poate ajuta Fresco
cu solutii complete de
tehnologizare si echipare.