0%
Va prezentam cateva concepte de bucatarie fantoma (ghost kitchen)

Ghost kitchens sau bucatariile fantoma raman o parte importanta a peisajului serviciilor alimentare. O tendinta care a crescut vertiginos in timpul pandemiei COVID, bucatariile de tip ghost kitchen sunt inca relevante, deoarece continua sa ofere beneficii ambelor parti: consumatorii castiga posibilitatea de a comanda preparate de meniu de calitate superioara, mentinand in acelasi timp confortul de a utiliza atat serviciile de take-away, cat si de livrare, in timp ce operatorii se bucura de potentialul profiturilor, in conditiile unor costuri reduse de operare, al meniurilor extinse si al cheltuielilor generale reduse.

Ghost kitchens sunt restaurante fara spatii pentru servit masa, dar ce includ o bucatarie complet fuctionala, necesara realizarii preparatelor. Acestea sunt vandute exclusiv prin serviciile de livrare. De obicei, aceste bucatarii sunt amplasate in cladiri care trec neobservate, fara panouri luminoase, reclame sau spatii dedicate clientilor. Acestea functioneaza exclusiv online, iar comenzile ajung la clienti prin companiile specializate pe serviciile de livrare. Desi exista diferente intre tipurile enumerate in continuare, generic aceste unitati mai sunt denumite si cloud kitchens (bucatarii de tip cloud), dark kitchens (bucatarii intunecate), sau restaurante virtuale.

Ghost kitchens pot functiona in multe aplicatii, de la pizza la fine-dining, dar inainte de a intra in detalii, sa trecem în revista elementele de baza. Pe scurt, acestea sunt restaurante care ofera meniuri doar la pachet si prin serviciile de livrare. Lipsa spatiului de luat masa inseamna optiuni imobiliare accesibile, mai rentabile pentru antreprenor, determinand economii atat cu chiria (spatiu total necesar redus), cat si cu personalul (personalul de servire nu mai este necesar). Acestea permit flexibilitate prin ajustarea meniurile in functie de diversi factori determinanti. Bucatariile fantoma pot fi, de asemenea amplasate strategic, in functie de criterii geografice si demografice.

Conceptul de ghost KItchen nu va dispare prea curand; in fapt, tendinta probabila este cea de expansiunea continua. Sa vorbim putin insa despre cele mai comune tipuri de bucatarii fantoma printr-o scurta introducere, precum si cateva diferente subtile, dar importante intre acestea.

Ghost Kitchen cu meniu Vegetarian  

Meniurile pe baza de plante si restaurantele cu meniu vegetarian nu sunt doar o tendinta de nisa. Exista o cerere pe piata in crestere constanta, tendinta ce este de asteptat sa urmeze aceeasi directie, cel putin in urmatorul deceniu. Combinand aceasta tendinta in plina expansiune cu acest nou trend actual - bucatariile fantoma - aveti astfel o reteta pentru dezvoltarea propriei afaceri. Conceptele optimizate de ghost kitchen pentru meniurile vegane pot include friteuze si gratare, cuptoare cu gatire accelerata si optiuni de ambalare a preparatelor, stationare in mediu cu temperatura si igiena controlata, cu preparate pregatite pentru preluare si livrare, in conditii de siguranta alimentara deosebita.

Ghost Kitchen cu bucatarie Asiatica

Unele dintre cele mai populare bucatarii cu preparate la pachet si livrare sunt cele asiatice. De la chow mien, un preparat traditional cu carne de vita, pana la deliciosul Pad Thai thailandez, multe elemente de meniu asiatice sunt excelente pentru conceptele de bucatarie fantoma, deoarece isi pastreaza calitatile dorite, inclusiv in timpul procesului de livrare. O bucatatrie asiatica include game de wok-uri si gratare, configurate alaturi de friteuze si masini de gatit pentru paste, intr-un concept potrivit pentru unitatile cu amprenta compacta, excelent pentru solutii mobile sau ca parte sau statie specializata, in cadrul unei bucatarii mai mari.

Ghost Kitchen cu Sandwich-uri si Burgeri

Ne plac burgerii si sandwich-urile la pachet - sunt un produs usor de luat cu tine si de servite in numeroase locuri, la locul de munca, pe terase si in parcuri, sau chiar si acasa. Aceste preparate preferate de majoritatea consumatorilor grabiti, sunt de asemenea preparate vedeta pentru conceptele de bucatarii fantoma. Prin configurarea meselor de pregatire, a preselor de burgeri, a masinilor de tocat carne, a friteuzelor, a grătarelor, sau de exemplu, a paniini grill-ului de mare viteza Speedelight, de la Electrolux Professional, devine usor sa puneti toate acestea impreuna "intre doua jumatati de chifla", ca sa spunem asa. O amprenta optimizata a bucatariei fantoma pentru sandvish-uri sau burgeri poate fi redusa,  pentru a se potrivi cu usurinta spatiilor disponibile.

Pizza

Pizzeria, celalalt segment de bucatarie, adesea legat de serviciile de livrare si take out, este o reteta de succes in afacerile cu servicii alimentare. Bucatariile fantoma sunt ideale pentru conceptele de pizza si, cu kitul potrivit de tehnologii si echipamente, puternice si eficiente, profitabilitatea poate fi la un pas distanta - destul de literal spus, in unele cazuri. Puteti combina mixere de aluat cu dospitoare, puteti implementa sisteme automate de distribuire pentru sosuri si toppinguri, sau puteti Include o masa sau doua de preparare pentru pizza, alaturi de un cuptor excelent pentru pizza, si veti avea un concept de pizzerie fantoma, pentru a ajuta operatorii care doresc sa-si extinda prezenta pe piata.

Ghost KItchen de tip Ventless (fara ventilatie)

Indiferent de conceptul vizat de bucatarie fantoma, recomandam sa luati in considerare echiparea bucatariei cu tehnologii ventless (fara racord la un sistem de ventilatie), cum ar fi cuptoare, friteuze si gratare. Prin optarea pentru echipamentele de tip ventless intr-un spatiu de bucatarie fantoma, operatorii economisesc costuri de instalare, fara a mai fi necesar aportul unui circuit traditional de ventilatie. Flexibilitatea este, de asemenea, esentiala in acest concept. Bucatariile fantoma au o amprenta mica, iar echipamentele de tip ventless permit operatorilor sa plaseze aceste echipamentele practic oriunde, ajustand astfel configuratia bucatariei cu propriile fluxuri operationale si procese de preparare si gatire.

Sunteti gata sa experimentati un astfel de concept de bucatarie fantoma? Cu noile concepte de ghost kitchen, puteti creste propria afacere, dincolo de piata locala, oferind astfel mai multor clienti accesul la preparatele star din propriul meniu.  

SOLICITA
CONSULTANTA

Cautati cele mai bune solutii
pentru restaurantul dvs.?
Discutati cu unul dintre
expertii nostri pentru a afla
cum vă poate ajuta Fresco
cu solutii complete de
tehnologizare si echipare.