0%
Care este frigiderul profesional potrivit pentru bucataria restaurantului meu?

Aceasta este o intrebare complexa, al carei raspuns depinde de o varietate de factori:

Spatiu operational: unde va fi amplasat acest dulap frigorific?
Meniu: ce tip de preparate se produc si exista tipuri specifice de echipamente in bucatarie?
Ce tip de alimente: refrigerate / congelate / carne / peste etc.?
Regim de utilizare: accesare redusa in zona de depozitare, sau accesare frecventa in spatiul de gatit?

Refrigerarea profesionala este proiectata pentru o utilizare mai mare decat frigiderele si congelatoarele standard, de uz casnic, prin urmare, acestea sunt de obicei mai robuste si includ caracteristici ce le fac mai fiabile in bucatariile profesionale solicitante.

Decizii prealabile achizitionarii: Costul

O zicala veche spune ca de obicei "obtineti ceea ce platiti", dar prin evaluarea unor aspecte relevante, puteti totusi obine in continuare un echipament fiabil, de calitate, chiar si in conditiile in care capitalul disponibil este un factor restrictiv.

Astfel, pentru a va asigura ca obtineti cel mai bun echipament, exista de exemplu diferite optiuni de achizitie in rate sau leasing, fie de la dealerul regional, sau prin companiile de leasing. Aceasta poate fi una dintre primele informatii de care aveti nevoie, inainte de achizitia unui dulap frigorific: practic, puteti plati pentru echipamentul dvs. in timp ce acesta deja functioneaza pentru dvs.

Decizii prealabile achizitionarii: amenajarea spatiului operational din bucatarie

Recomandam totodata sa priviti bucataria restaurantului dvs. ca pe o unitate de productie a preparatelor alimentare. In conformitate cu cerințele HACCP si evitarea unei contaminari incrucisate, echipamentele frigorifice ar trebui amplasate pentru a susține fluxul operational din bucatarie. Acest flux ar putea include alimentarea periodica cu ingrediente proaspete din camerele frigorifice (aflate in spatiile adiacente de depozitare refrigerata), catre zonele de preparare -dulapuri frigorifice sau mese reci -, pentru prepararea alimentelor care pot fi ulterior introduse in cuptoare, sau alimente congelate / refrigerate in mesele reci cu sertare de tip under-counter, instalate sub  gratarele montate in partea superioara, pentru un proces de gatire rapid, eficient. Puteti introduce de asemenea  in flux un abatitor, pentru a mentine sau extinde termenul de valabilitate al preparatelor care nu urmeaza a fi servite imediat.

Luati in considerare colaborarea cu distribuitorul local sau cu consultantul dvs, pentru configurarea bucatariei, care are experienta in fluixurile operationale, reglementarile in vigoare si, poate contribui la maximizarea eficientei si minimizarea deseurilor.

Decizii prealabile achizitionarii: Clasa Climatica

Asa cum mai multi Chefi va pot confirma, spatiul unei bucatarii operationale poate atinge adesea temperaturi ambientale extrem de ridicate, ceea ce inseamna ca echipamentele frigoririce trebuie sa lucreze mai mult pentru a mentine temperaturi de depozitare sigure. Daca veti acorda atentie specificatiilor unui echipamente frigorific, veti observa o clasa climatica asociata cu acest echipament - aceasta specificatie recomanda in esenta, mediul potrivit de operare pentru acel echipament. Majoritatea echipamentelor refrigerate profesionale sunt concepute si clasificate fie la clasa climatică 4 (temperaturi ambientale de pana la 30°C si o umiditate relativa de 55%), fie o clasa climatica de mare capacitate 5, pentru bucatarii mai exigente (temperatura ambientala de 40°C, cu o umiditate relativă de 40%). Cheia este de a utiliza produsul potrivit in mediul potrivit, astfel incat, daca de exemplu temperatura ambientala din bucataria dvs. estre controlata de aer conditionat, alegerea unui frigider din CC4 va fi una potrivita pentru cerintele spatiului operational in care va functiona. Deoarece siguranta alimentara este in joc aici, recomandam intotdeauna de a solicita sfaturi de specialitate, pentru identificarea si selectia echipamentului potrivit pentru nevoile dvs. specifice.

Recomandare: Verificati specificatiile si alegeti echipamentul potrivit, pentru mediul potrivit

Decizii prealabile achizitionarii: Se potriveste in spatiul dvs.?

Este posibil ca distribuitorul sa poata asigura masuratorile necesare sau sa recomande spatiul minim necesar pentru acessarea si utilizarea eficienta a unui dulap frigorific. Calcaiul lui Ahile pentru numeroase achizitii de echipamente profesionale de dimensiuni mari este daca se potriveste de fapt in spatiul disponibil si daca se poate accesa cu usurinta in sau din bucatarie. Acest aspect poate implica costuri suplimentare si poate intarzia procesul de repunere in functiune a bucatariei. Acesta este, de asemenea, momentul sa va ganditi daca doriti o inlocuire directa sau doriti sa optimizati activitatea din bucatarie, cu aceasta noua achizitie  - din nou, cel mai bine este să discutati cu un expert in echipamente frigorifice, daca intentionati sa va reconfigurati echipamentele sau procesele de lucru. Unele recomandari sau modificari simple, cum ar fi de exemplu orientarea corecta a sensului de deschidere, pot contribui mult la simplificarea operatiunilor. Pentru mesele reci, luati in considerare echipamentele cu sertare, deoarece personalul dvs. ar putea folosi constant blatul acesteia in perioadele aglomerate, iar micile imbunatatiri de ordin ergonomic pot face o mare diferenta pentru echipa dvs. Pentru pregatirea sandvisurilor si pentru pizza, o masa refrigerata specializata (sau mkasa de pizza) de pregătire poate ameliora cu adevarat eficienta operatorilor din bucatarie.

Recomandare: Verificati dimensiunile si capacitatea, nu uitati de accesul in spatiul din bucatarie

Decizii prealabile achizitionarii: Serviciul de livrare

Daca un dulap frigorific important pentru activitatea din bucatarie prezinta defectiuni tehnice, aveti nevoie de un inlocuitor, cat mai repede posibil. Cat de repede aveti nevoie de acesta? In numeroase cazuri, defectiunile declanseaza o noua achizitie, ceea ce determina o situatie stringenta, asa ca atunci cand comandati  un nou dulap frigorific, verificati de asemenea termenul de livrare. Unii distribuitori ofera livrare gratuita din stoc, ceea ce poate determina reducerea pierderilor financiare determinate de defectarea echipamentului vechi.

Recomandare: Verificati furnizorii care ofera livrare gratuita din stoc, pentru a evita pierderi financiare determinate de blocarea sau afectarea activitatilor din bucatarie

Decizii prealabile achizitionarii: Costul total de Ownership (TCO)

Desigur, pretul initial este ceea ce majoritatea operatorilor sau investitorilor iau in considerare, dar este la fel de important sa aveti in vedere cat va costa utilizarea noului dvs. echipament, pe durata sa de viata. Un echipament de calitate poate avea un pret de achizitie initial ridicat, dar atunci cand se ia in considerare eficienta sa energetica, fiabilitatea, disponibilitatea pieselor de schimb, asistenta pentru piesele de schimb  etc., va avea adesea mult mai mult sens sa investiti mai mult pe termen scurt si sa economisiti astfel pe termen lung. Ajutorul financiar este disponibil de la unii distribuitori specializati, care va pot oferi diferite optiuni de achizitie in rate sau leasing, pentru a ajuta la distribuirea costului unei achizitii pe parcursul a 24 luni sau mai mult, ceea ce ajuta la propriul cash flow. Asigurati-va ca intelegeti cine ofera aceste optiuni financiare - este un furnizor de incredere?... de asemenea, verificati daca nu exista conditii neconvenabile sau costuri ascunse.

Recomandare: Cautati oferte financiare, cum ar fi creditul cu dobanda 0%, pentru a va ajuta sa distribuiti costul investitiei pe o perioada mai lunga 

Consideratii privind utilizarea: Igiena

Echipamentele cu capete aparente de suruburi, de exemplu, pot fi mai dificil de curatat, deoarece acestea sunt zone in care grasimea si praful tind sa se acumuleze. Cautati de exemplu echipamente cu colturi interioare rotunjite la baza - acesta este adesea spatiul in care se poate acumula murdaria. Interiorul unui dulap frigoriric include rafturi sustinute de glisiere montate pe peretii laterali interiori - daca aceste glisiere sunt detasabile, acest aspect va ajuta la un regim de intretinere regulat si riguros. Un alt aspect este daca echipamentul este pe roti, deoarece acest aspect va facilita curatarea corespunzatoare a spatiului de sub si din jurul unitatii.

Cautati dulapuri frigorifice fabricate din otel inoxidabil AISI 304 - acesta este standardul de aur în finisajele performante, iar proprietatile sale protejeaza mai bine impotriva coroziunii cauzate de acizii oxidanti, o problemă comuna pentru regimurile regulate de curatare. Cititi instructiunile furnizate impreuna cu substantele chimice de curatare. Acestea au fost dezvoltate si testate extensiv de catre producatori si trebuie utilizate in concentratiile recomandate. Mai important, dupa aplicarea substantelor chimice de curatare suprafetele de inox trebuie spalate cu apa curata si apoi sterse cu carpe uscate. Lasarea oricarei substante chimice de curatare pe o suprafata de inox, in special intr-o stare concentrata, poate duce la coroziunea acesteia.

Recomandare: Selectati un echipament frigorific ce ofera acces facil pe toate suprafetele si unghiurile, preferabil in varianta pe roti

Consideratii privind utilizarea: Eficienta energetica 

Toate dulapurile frigorifice profesionale ar trebui să fie furnizate cu compresoare si agenti frigorifici in concordanta cu reglementarile Europene de eficienta energetica. Cu cat o unitate de refrigerare este mai eficienta din punct de vedere energetic, cu atat categoria lor va fi mai mare (unde de exemplu, A +++ este cea mai mare). Producatorii de top investesc masiv in reducerea consumului de energie si, deoarece un echipament frigorific este unul dintre putinele echipamente dintr-o bucatarie profesionala ce functioneaza practic 24/7, facturile dvs. de energie se pot acumula rapid, in cazul unei unitati frigorifice ineficienta.

clase-energetice_copy

Consideratii privind utilizarea: Fiabilitate - mentinerea temperaturii de lucru 

Echipamentele frigorifice clasificate in conformitate cu eticheta energetica sunt supuse unor teste riguroase in ceea ce priveste performanta lor de control al temperaturii. De exemplu, un dulap frigorific trebuie sa pastreze alimentele in intervalul de temperatură M1 de -1 / +5 ° C, considerand cu un regim intens de deschidere a ușii. Cu toate acestea, doar pentru ca un dulap frigorific poate trece un test, nu inseamna ca acest parametru va functiona eficient in practica. Cautati caracteristici inovatoare, cum ar fi condensatoarele cu intretinere redusa - acestea ajuta la prevenirea blocarii unui condensator, ceea ce ar putea duce in cele din urma la un frigider care nu functioneaza,  asa cum se intampla atunci cand aceste este recent achizitionat. 

De aceea, ar trebui sa achizitionati intotdeauna un brand de incredere, recunoscut international; un frigider nesigur poate determina alterarea si pierderea multor alimente, ceea ce inseamna in cele din urma venituri pierdute sau, in cel mai pesimist scenariu, potentialul unor otravirii sau infectii alimentare.

Recomandare: Un echipament frigorific fiabil si eficienta se traduce in alimente mai proaspete, pentru mai mult timp

Post-achizitie: Garantie si suport tehnic

Un echipament frigorific ar trebui sa fie comercializat cu o garantie inclusa, iar cei mai renumiti producatori specializati pe echipamente si solutii frigorifice ofera implicit aceasta garantie. Asigurati-va ca exista asistenta tehnica disponibila in  zona dvs. si piese de schimb, pentru a evita orice disfunctionalitati operationale de lunga durata,  daca aveti probleme cu echipamentul dv.. Aici poate veti dori sa luati in considerare resursele si serviciile distribuitorului de la care achizionati in final noul dumneavoastra dulap frigorific.   

SOLICITA
CONSULTANTA

Cautati cele mai bune
solutii si tehnologii
pentru bucataria dvs.?
Discutati cu unul dintre
expertii nostri pentru a afla
cum vă poate ajuta Fresco
cu solutii complete de
tehnologizare si echipare.