0%
Viitorul roboticii si automatizarilor in serviciile alimentare

Robotica prezinta o oportunitate de a aborda unele dintre cele mai mari provocari in serviciile alimentare. Atenuarea deficitului de forta de munca, consecventa si controlul calitatii, precum si viteza de servire sunt toate beneficiile pe care robotica le poate promite in serviciile alimentare, rezultand astfel productivitate si profituri. Pe masura ce punctele de lucru - care variaza de la lanturi de fast-food, la restaurante cu servicii complete - integreaza din ce in ce mai mult robotica specializata si tehnologii de automatizare in propriile  operatiuni, impactul pozitiv al automatizarilor va continua sa creasca.

Beneficiile roboticii in bucatariile profesionale de restaurant pot fi exponentiale, indiferent de tipul de operatiune. De exemplu, pentru magazine, universitati si unitati de asistenta medicala, automatizarea poate permite continuarea serviciilor alimentare in timpul orelor suplimentare ale zilei, deoarece sunt necesare mai putine resurse umane pentru a functiona. Si fie ca este vorba de pizza sau de cartofi prajiti, serviciul de 24 de ore poate fi asigurat astfel la comanda.

The-Future-of-Robotics-in-Foodservice-471x363

Ascensiunea roboticii un serviciile alimentare 

Industria serviciilor alimentare asista in prezent la o crestere a adoptarii automatizarilor si roboticii, determinata de presiunea dubla de a imbunatati eficienta propriilor servicii si de a reduce costurilor de operare. Insa si mai critica este totodata si nevoia de a reduce impactul negativ al deficitului de forta de munca.

Marja medie de profit a unui restaurant este de cateva procente; chiar daca o unitate ar obtine de exemplu venituri de 20.000 de Euro intr-o zi de lucru, profiturile raman insa incredibil de mici, prin comparatie cu alte industrii. Iar una dintre cele mai determinante cauze este costul fortei de munca, care poate ajunge in jur de 25-35% din cheltuielile generale dintr-un restaurant, indiferent de fluctuatia veniturilor de la o zi la alta. Pe de o parte, forța de munca este scumpa, dar, pe de alta parte, este totodata din ce in ce mai greu de gasit, in special in perioadele de sezon. Asadar, procesele eficiente de angajare, formare si management al fortei de muncă nu au fost niciodată mai importante. Vestea buna in toate acestea este insa ca exista o oportunitate pentru a regla aceste presiuni, prin implementarea noilor tehnologii, automatizari si robotica in serviciile alimentare.

Percepute initial mai degraba ca un moft, sistemele robotizate din restaurante si operatiunile de servicii alimentare au trecut la componente esentiale, pentru a spori eficienta si consecventa in operational. Aceasta schimbare a fost determinata in primul rand de nevoia de a aborda provocarile persistente ale fortei de munca si de a eficientiza operatiunile, iar progresele tehnologice au jucat un rol esential in extinderea roboticii. Automatizarea moderna si robotica serviciilor alimentare sunt concepute pentru a indeplini sarcini repetitive. Echipati cu senzori avansati si capabilitati AI, noii roboti pot invata si din perceptia mediului inconjurator, fiind capabili sa isi imbunatateasca performanta in timp. Aceasta adaptabilitate este extrem de utila in medii care necesita precizie si variabilitate, cum ar fi liniile de gatit si de asamblare a preparatelor alimentare.

Beneficiile roboticii in serviciile alimentare

Mai simplu spus, robotica si automatizarea pot spori eficienta operationala prin indeplinirea sarcinilor, cu costuri reduse si mai eficient decat personalul uman. Ceea ce reduce costurile fortei de munca, in special in mediile cu rate ridicate de rotatie, sau in zonele unde gasirea fortei de munca calificate este o provocare. Robotii pot functiona continuu, fara pauze, reducand personalul necesar si minimizand erorile umane, care pot fi costisitoare.

Prin eficientizarea operatiunilor, robotii permit operatorilor de servicii alimentare sa se concentreze mai bine pe servirea clientilor si pe crearea de experiente derivate din interactiunile cu acestia. De exemplu, sistemele robotizate pot face fata sarcinilor repetitive, permitand angajatilor umani sa interactioneze mai mult cu clientii si sa imbunatateasca astfel experienta generala de a servi masa. In plus, noutatea tehnologiei robotice in restaurante poate atrage mai multi clienti care cauta experiente culinare unice, un exemplu tipic fiind sistemele de livrare a robotilor animé in restaurantele cu tematica japoneza, sau bratele robotice care opereaza friteuzele profesionale.

De asemenea, in unele sisteme automatizate este disponibila robotica colaborativa, care ofera un avantaj semnificativ atunci cand vine vorba de spatiul, adesea extrem de aglomerat, al bucatariilor profesionale, un aspect specific restaurantelor. Echipati cu senzori si algoritmi avansati, acesti "co-boti" pot ajuta la sarcini repetitive, care necesita volume mari de munca, in timp ce navigheaza in siguranta, in jurul colegilor lor umani. Aceste sisteme imbunatatesc operatiunile bucatariei profesionale, fara a compromite siguranta.

Implementarea roboticii intr-o operatiune de servicii alimentare 

Inainte de a introduce robotica intr-o afacere de tip Horeca, este esential sa evaluati nevoile specifice ale propriilor operatiuni. Se recomanda identificarea zonele in care automatizarea poate spori cu adevarat eficienta, cum ar fi sarcinile repetitive care consuma ore de munca substantiale. Se vor lua in considerare amploarea operatiunilor si randamentul potential al unei investitii in implementarea solutiilor robotizate. Selectarea tehnologiei potrivite este de asemenea esentiala. Cercetati diverse solutii robotice care se aliniaza cu obiectivele restaurantului sau ale punctului operational de lucru, acordand prioritate tehnologiilor care ofera flexibilitate pentru a se adapta pe masura ce afacerea dumneavoastra creste si evolueaza.

Dupa selectarea instrumentelor si solutiilor, este esentiala dezvoltarea unui plan cuprinzator de integrare a roboticii in propriile operatiuni. Aceasta strategie ar trebui sa includa instruirea personalului pentru a asigura adoptarea fara probleme si planuri de intretinere continua, pentru a reduce timpii de nefunctionare. Se vor stabili indicatori pentru a evalua eficacitatea roboticii in imbunatatirea eficientei operationale si reducerea costurilor, ajustand propria abordare dupa cum este necesar, pe baza acestor date. Prin evaluarea metodica a nevoilor, selectarea tehnologiilor potrivite si implementarea unor strategii eficiente de integrare, companiile pot imbunatati semnificativ eficienta operationala si se pot pozitiona pentru cresterea propriilor afaceri folosind robotica in serviciile alimentare.

CUPTOARE VENTLESS

Contactati un consultant
de vanzari Fresco pentru 
recomandari legate de cele
mai potrivite solutii 
tehnologice pentru afacerea
dumneavoastra.