0%
Abatitorul pentru bucataria profesionala - ghidul complet

Un abatitor (termen original blast chiller) este un echipament esential pentru fiecare bucatarie profesionala care respecta reglementarile existente privind igiena alimentara si vizeaza conservarea eficienta a calitatii si proprietatilor merceologice ale propriilor preparate. Prin racirea accelerata a acestora, un abatitor ajuta la mentinerea gustului, texturii si valorilor nutritive ale preparatelor culinare, in timpul si dupa procesul de racire, precum si implicit, la prelungirea termenului de valabilitate a acestora.

Prezentam in continuare un ghid esential cu tot ce trebuie sa stiti despre abatitoare si despre procesul de racire acelerata pe care acestea il asigura.

Cum functionează un abatitor profesional?

Un proces de racire accelerata sau ablatizare, dupa cum sugereaza si numele, permite racirea sau congelarea alimentelor intr-un interval foarte scurt de timp, reducand astfel riscul de proliferare a bacteriilor, asigurand siguranta alimentara a preparatelor, pentru depozitare si consumul ulterior. Bacteriile tind sa prolifereze rapid in curba de racire, la temperaturi cuprinse intre +8°C si +68°C . Abatitoarele asigura o racire acelerata a alimentelor prin jeturi de aer rece la temperaturi foarte joase, reducand astfel atat intervalul total de racire al preparatelor, cat si mai ales intervalul de temperatura mentionat anterior, reducand sensibil sau chiar eliminand riscul de a compromite siguranta acestora.

Pentru ce se utilizeaza un abatitor profesional?

Abatitoarele sunt proiectate special pentru a raci rapid si eficient cantitati mari de preparate intr-un mediu cu temperatura controlata, asigurand conservarea calitatii alimentelor prin reducerea raspandirii bacteriilor, reducerea sensibila a timpului alocat procesului de racire si prevenind totodata pierderile tehnologice. In plus, prin racirea accelerata a alimentelor, restaurantele se asigura ca acestea nu compromit prin contaminare incrucisata alte alimente sau preparate, aflate deja in spatiile de depozitare refrigerata.

Acest proces de racire accelerata este utilizat in mod obisnuit in bucatariile profesionale, deoarece este foarte eficient si totodata garanteaza respectarea reglementarilor internationale si locale existente privind sanatatea si siguranta pentru conservarea si servirea alimentelor, facand astfel din acest echipament un element esential in fiecare bucatarie profesionala.

    Temperatura de lucru pentru un abatitor profesional

    Abatitoarele profesionale prezinta un ciclu de racire care poate reduce de exemplu temperatura preparatelor de la +70°C la +3°C, intr-un interval de 90 minute. In cazul modelelor SkyLine ChillS de la Electrolux Professional, tehnologia unui abatitor de tip chiller (aduce preparatul la o temperatura pozitiva de refrigerare) este combinata si cu cea a unui congelator, astfel incat echipamentul poate extinde procesul de racire accelerata a preparatelor pana la o temperatura specifica de congelare, de -18°C, scenariu in care procesul de congelare accelerata dureaza aproximativ 240 de minute. Optiunea de congelare prin ablatizare, cunoscuta sub numele de ciclul X-freeze, scade temperatura aerului din interiorul echipamentului de la +10°C la -41°C si este ideala pentru congelarea rapidă a tuturor produselor, indiferent daca acestea sunt alimente crude, semi-preparate sau preparate.

    Abatitorul permite totodata doua tipuri de racire: dura si soft. Racirea soft este un proces mai bland, care asigura ca produsele cu textura delicata, precum pestele, fructele si legumele nu dezvolta cristale de gheata. Racirea dura este potrivita pentru alimente cu textura mai densa, cum ar fi carnea rosie sau lasagna, de exemplu.

    Beneficiile utilizarii unui abatitor profesional

    Reducerea accelerata a temperaturii alimentelor imediat dupa procesul de gatire este esentiala pentru limitarea proliferarii bacteriilor daunatoare. Prin racirea alimentelor in mai putin de 90 de minute, acest proces de dezvoltare a riscurilor bacteriene este redus semnificativ, oferind astfel o perioada de depozitare refrigerata extinsa si mai sigura pentru preparate si, asigurand in acelasi timp conformitatea cu reglementarile existente. Prin respectarea acestor reglementari, afacerile din sectorul Horeca pot garanta siguranta produselor lor si pot evita potentialele riscuri alimentare pentru sanatatea consumatorilor.

    Util: Pentru ca aceste echipamente sa functioneze, corect si la parametrii lor specifici, sunt necesare operatiuni de curatare si intretinere zilnica. Este esential sa curatati suprafetele exterioare cu apa calda si sapun, evitand in acelasi timp utilizarea detergentilor abrazivi, a periilor sau razuitoarelor metalice, care pot deteriora suprafata abatitorului. Dupa spalare, suprafața trebuie clatita bine cu o carpă umeda si apoi uscata cu atentie. Cand curatati panoul de comanda, utilizati o carpă moale umezita cu apa si, daca este necesar, un detergent neutru. Evitati utilizarea jeturilor de apa directe sau de inalta presiune, deoarece acestea pot deteriora panoul de control. Producatori precum Electrolux Professional recomanda utilizarea agentilor de curatare, clatire si detartrare proprietari, special proiectati pentru aceste echipamente, pentru a obtine rezultate optime si pentru a mentine eficienta produsului in timp. Prin respectarea acestor recomandari de curatare si intretinere, utilizatorii pot asigura longevitatea abatitorului si il pot mentine in stare optima de functionare.

    Cum să alegeti abatitorul profesional potrivit pentru afacerea dumneavoastra?

    Cu o gama atat de larga de echipamente frigorifice profesionale disponibile, este esential ca operatorii de restaurante sa aleaga mai degraba un echipament adaptat nevoilor lor specifice, decat sa se bazeze pe o abordare unica. Atunci cand selectati un abatitor pentru bucataria dumneavoastra profesionala, este important sa luati in considerare factori precum capacitatea, dimensiunea si eficienta necesara pentru propriile operatiuni. Respectarea reglementarilor existente privind sanatatea si siguranta, precum si a standardelor minime de performanta energetica (MEP) sunt, de asemenea, factori cheie in selectia echipamentului adecvat. Prin parteneriatele traditionale cu producatori internationali de top, Fresco ofera o gama larga de abatitoare, care pot fi selectate in functie de nevoile individuale, asigurandu-se totodata ca utilizatorii au acces la echipamentul potrivit pentru cerintele lor specifice. In acest fel, operatorii de restaurante, cantine sau cei de catering se pot asigura ca isi optimizeaza astfel propriile capacitati de refrigerare si respecta totodata reglementarile in vigoare.

    SOLICITA
    CONSULTANTA

    Cautati cele mai bune solutii
    pentru restaurantul dvs.?
    Discutati cu unul dintre
    expertii nostri pentru a afla
    cum vă poate ajuta Fresco
    cu solutii complete de
    tehnologizare si echipare.