0%
Abordarea corecta a metodei Cook & Chill: cum sa reduceti risipa alimentara si alte beneficii

Tehnologia Cook & Chill este o metoda de preparare si gatire a alimentelor imediat inainte de racirea accelerata a acestora, pentru siguranta alimentara si pentru a prelungi termenul lor de valabilitate. Dezvoltata initial pentru a separa productia alimentara de servicii, acest proces optimizeaza timpii de preparare, standardizeaza procesele si garanteaza siguranta alimentara. In pofida numeroaselor sale beneficii, instalarea unui sistem Cook & Chill necesita totusi o analiza atenta, dincolo de simpla achizitionare a echipamentelor. Fluxul de lucru trebuie de asemenea sa fie stabilit corect, pentru a asigura integrarea perfecta in operatiunile dintr-o bucatarie profesionala. In timp ce procesul de Cook & Chill ofera avantaje semnificative, acesta necesita de asemenea o planificare si o executie atenta, pentru a valorifica pe deplin potentialul sau. Analizand cu atentie fluxul de lucru si selectia echipamentelor, bucatariile profesionale se pot bucura de beneficiile unui sistem simplificat de Cook & Chill.

Procesul Cook & Chill: aspecte de considerat

Tehnologia de gatire Cook & Chill ofera numeroase caracteristici si beneficii pentru operatiunile de servicii alimentare. In primul rand, imbunatateste siguranta alimentara prin reducerea semnificativa a timpului de racire si, in special reducerea  intervalului termic asa-numit periculos, intre +68°C și +8°C, in care se inregistreaza proliferare potentiala rapida a bacteriilor si a factorilor patogeni. Aceasta inseamna ca preparatele pot fi ulterior depozitate pentru perioade mai lungi de timp,  fara riscul de compromitere sau contaminare, prelungind termenul acestora de valabilitate si reducand astfel pierderile potentiale.

skyline-tray-one-loading-unloading-direction-infographic

1. Costuri reduse cu forta de munca

In plus fata de beneficiile prezentate pentru siguranta alimentara, procesul de Cook & Chill poate determina de asemenea costuri reduse cu forta de munca. Prin standardizarea fluxurilor de lucru pentru prepararea alimentelor si ppregatirea alimentelor in avans, personalul din bucatarie poate lucra mai eficient, economisind astfel mai mult timp. Cu toate acestea, este important de retinut ca aceste economii sunt posibile numai atunci cand fluxurile de lucru sunt planificate corect si eficient. Investitia in echipamente noi nu va conduce automat la economii semnificative, daca fluxul general de lucru ramane in continuare ineficient.

2. Un design ergonomic

Pentru a maximiza beneficiile procesului de Cook & Chill, este important sa considerati echipamente proiectate ergonomic, precum si designul eficient al spatiului de lucru. In cele din urma, succesul unui sistem de Cook & Chill depinde de planificarea si executia atenta, asigurandu-se ca echipamentele si fluxurile de lucru sunt optimizate, pentru o eficienta si siguranta alimentara maxima.

3. Reducerea risipei

Atunci cand este implementata corect, metoda Cook & Chill poate ajuta la prelungirea duratei de valabilitate a preparatelor, reducand deseurile si economisind astfel bani. Acest proces de conservare asigura mentinerea caracteristicile si proprietatilor merceologice esentiale ale alimentelor, inclusiv aroma, textura, aspectul si valoarea nutritiva, ca si cum ar fi fost proaspat gatite.

Cu toate acestea, pentru a obtine rezultate optime si pentru a maximiza termenul de valabilitate al alimentelor, este esential sa acordați atentie punctelor critice de control, la fiecare pas al intregului proces. Nerespectarea acestui lucru poate conduce la deteriorarea si risipa alimentelor. Pentru a asigura succesul, este important sa va familiarizati cu echipamentele de gatire si racire, inclusiv capacitatea acestora, ingrijirea adecvata a functionarii si cerintele lor de intretinere. In plus, trebuie acordata o atentie deosebita in pregatirea alimentelor si in fluxurile de gatit, pentru a se asigura ca procesul este eficient si sigur.

In timp ce siguranta alimentara ramane cel mai important aspect al procesului de Cook & Chill, atentia la detalii si cele mai bune practici pot contribui la asigurarea conditiilor pentru ca acest proces sa isi îndeplineasca promisiunea de extindere a duratei de valabilitate si de reducere a deseurilor alimentare.

4. Timpul de racire

Pentru a preveni deteriorarea alimentelor, evitand In acelasi timp dezvoltarea agentilor patogeni, procesul de racire trebuie sa fie rapid si controlat. Acesta implica racirea accelerata a alimentelor la o temperatura scazuta, pentru a preveni proliferarea bacteriilor; cu un abatitor profesional, preparatele gatite sau regenerate pot fi răcite de la +70°C la +3°C in 90 de minute, reducand riscul de crestere a bacteriilor si sporind totodata siguranta alimentara.

5. Controlul procesului

In timp ce Cook & Chill poate preveni contaminarea, preocuparile legate de siguranta exista inca din timpul prepararii alimentelor si sunt in mare parte legate de personal si de aspecte cum ar fi spalarea mainilor, curatarea suprafetelor de lucru si evitarea contaminarii incrucisate. Procesul de Cook & Chill necesita o abordare corecta si o vigilenta constanta pentru a asigura siguranta alimentara.

Solutia SkyLine de la Electrolux Professional, constand in tandemul si conexiunea nativa dintre un cuptor combi si un abatitor profesional, este tehnologia necesara de care aveti nevoie pentru a efectua procesul de Cook & Chill in siguranta si eficient.

Care este diferența dintre cook & chill si cook & freeze?

Tehnologia Cook & Chill are ca scop conservarea alimentelor pentru consum ulterior, permitand o durata de valabilitate extinsa, fara a se compromite calitatea preparatelor. In schimb, procesul de Cook & Freeze este un sistem specializat de productie si distributie a alimentelor, care pastreaza alimentele preparate si gatite, prin inghetarea rapida si depozitarea acestora la temperaturi foarte scazute, pana cand sunt gata pentru regenerare si servire. Diferenta cheie dintre cele doua metode este temperatura la care sunt depozitate alimentele, Cook & Chill bazandu-se pe racirea rapida, in timp ce Cook & Freeze pe congelarea accelerata, pentru conservarea alimentelor. Ambele procese sunt eficiente in prelungirea duratei de valabilitate a alimentelor preparate si ofera beneficii similare in ceea ce priveste eficienta, economiile costurilor cu forta de munca si reducerea risipei  alimentare.

SOLICITA
CONSULTANTA

Cautati cele mai bune solutii
pentru restaurantul dvs.?
Discutati cu unul dintre
expertii nostri pentru a afla
cum vă poate ajuta Fresco
cu solutii complete de
tehnologizare si echipare.