0%
5 beneficii in alegerea unui cuptor de tip ventless intr-o bucatarie profesionala

Deschiderea unui nou restaurant sau extinderea meniului in locatiile de tip pub, cafenea sau supermarket cu servicii de tip bistro poate fi un proiect cu numeroase provocari. Dincolo de gasirea spatiului potrivit, un operator va trebui sa dezvolte un meniu, sa asigure echipamentele si fluxurile tehnologice necesare, sa angajeze si sa instruiasca personalul aferent. Aceste prioritati, alaturi de altele la fel de complexe, ii determina de multe ori pe antrepenorii din HoReCa sa opteze atat pentru spatii mai mici, in care sa poata functiona eficient, cat si sa fie permanent focusati pe modalitati de reducere a costurilor.

 

Cu echipamentele profesionale de tip Ventless, operatorii pot, in prezent, profita de o varietate de beneficii, care pot contribui la cresterea sanselor proprii de succes, inclusiv minimizarea costurilor si a restrictiilor de spatiu.

Dar ce este un cuptor de tip Ventless ?

In termeni simpli, acesta este un echipament profesional ce nu necesita un racord la un sistem traditional de ventilatie pentru a fi operat. Cuptoarele traditionale sunt proiectate pentru a evacua grasimea, fumul si aerul viciat ce rezulta in interior, din procesul de coacere. In schimb, cuptoarelor de tip Ventless utilizeaza tehnologia unui filtru catalizator incorporat sau tehnologia optionala a unei hote fara racord, pentru a transforma grasimea si alti compusi organici volatili in CO2 si H2O.

Desi unele dintre beneficiile utilizarii echipamentelor de tip Ventless sunt notabile, vizibile, exista de asemenea si alte beneficii, ce aparent nu sunt atat de evidente. Iata, astfel, in continuare 3 beneficii transparente pentru alegerii unui cuptor de tip ventless pentru locatia dumneavoastra, precum si alte 2 beneficii mai putin evidente.

In primul rand, cele evidente:

1. Investiție redusă la start de business

Proiectarea si instalarea unui sistem de ventilatie sau HVAC in bucatarie reprezinta o componenta de cost importanta in investitia de start pentru echiparea unei bucatarii profesionale. Cu echipamentele profesionale de tip Ventless, o mare parte dintre aceste costuri sunt eliminate.

2. Costuri de operare mai mici

Un sistem de ventilatie va functiona probabil permament pe parcursul zilelor de operare, crescand sensibil costurile cu utilitatile. Aceste sisteme trebuie, de asemenea, curatate periodic, ceea ce duce la cresterea costurilor cu serviciile sau forta de munca. Motoarele extractoare, ce au componente in miscare si sunt in acelasi timp expuse la fum, grasime si caldura, vor necesita o intretinere regulata si costisitoare. In plus, deoarece operatiunile din bucatarie depind de aceste sisteme de ventilatie, o defectiune a acestora poate forta inchiderea restaurantului, pana cand ele sunt remediate.

3. Maximizați opțiunile de spațiu

Puteti avea acces la o serie de locatii excelente pentru urmatorul dumneavoastra restaurant, cum ar fi parterul unei cladiri moderne de birouri din centrul orasului sau o cladire istorica, insa care nu vor permite modificarile necesare pentru instalarea unui sistem de ventilatie. Pe de alta parte, echipamentele profesionale de tip Ventless pot fi amplasate oriunde, fara restrictii de spatiu si fara racord la ventilatie. De asemenea, retailerii si alte locatii pot lua in considerare noi optiuni de preparate in meniul propriu, cu acest tip de echipamente. Chiar si un cuptor de banc de tip Ventless poate sustine cu succes operatiuni profitabile de servicii alimentare.

 In timp ce aceste beneficii ale utilizarii echipamentelor profesionale de tip Ventless sunt evidente, altele sunt mai dificil de observat, la o simpla evaluare.
Acestea includ:

4. Training simplificat pentru personal

Oricine este implicat in sectorul HoReCa stie ca personalul – sau lipsa acestuia, mai degraba – este constant o provocare semnificativa pentru operatori. De multe ori, restaurantele se regasesc in situatia de a opera bucataria fara personalul complet, iar, in statiunile de sezon, de exemplu, multi dintre angajatii ce lucreaza in bucatarie fac acest lucru doar de cateva saptamani sau luni. Majoritatea cuptoarelor de tip Ventless includ un meniu simplu si intuitiv, care le face usor de operat, fiind necesara o pregatire minima.

5. Risc redus de incendiu

Un ultim beneficiu, pe care il putem considera insa de o importanta capitala, este reducerea riscului de incendiu pe care il ofera in general, echipamentele profesionale de tip ventless. Numeroase rapoarte indica faptul ca, in multe cazuri, incendiile din bucatarie debuteaza in fapt, in sistemele de ventilatie. Hotele de cuptor, tubulatura si sistemele de evacuare pot prezenta un risc substantial de incendiu, daca nu sunt curatate si intretinute in mod adecvat. Nerespectarea procedurilor de curatare si intretinere corespunzatoare hotelor de cuptor poate conduce, de exemplu, la o acumulare de grasime in exces, cu potential de incendiu.

Curatarea tubulaturii, a ventilatoarelor si echipamentelor de pe acoperis necesita de cele mai multe ori serviciile unui partener specializat, ce sunt prestate la un cost semnificativ, iar un operator care se confrunta cu probleme de cash-flow poate fi tentat sa amane aceasta operatiune pana cand fluxul de numerar se imbunatateste. Un incendiu al hotei sau al sistemului de ventilatie, chiar daca este stins rapid de un sistem de protectie la incendiu instalat, cel mai probabil va opri operatiunile timp de cateva zile. Un incendiu mai grav poate inchide definitiv un restaurant si poate duce chiar la pierderea de vieti omenesti. Din nou, utilizarea echipamentelor de tip Ventless elimina aceste riscuri.

Concluzii

La nivel international, tehnologia Ventless nu este doar o pretentie fantezista pentru echipamentele profesionale de gatit, aceasta devine din ce in ce mai mult un standard strict al organismelor ce reglementeaza functionarea bucatariilor profesionale.

Ca urmare, indiferent daca sunteti in etapa de concept sau proiectare a unui nou restaurant, aveti in vedere sa realizati modificari la o locatie existenta sau sa adaugati un punct de tip Bistro in supermarketul dumneavoastra, va invitam sa luati in considerare beneficiile tehnologiei Ventless. Contactati unul dintre expertii Fresco pentru mai multe detalii despre aceasta tehnologie si portofoliul specific de echipamente.

SOLICITA
CONSULTANTA

Completeaza formularul si
intra in contact cu un
consultant Fresco Expert,
specializat pe solutiile
de tip ventless