Fara griji! Recomandari de intretinere pentru friteuze, gratare si alte echipamente de restaurant
0%
Recomandarile punctuale de intretinere preventiva sunt o modalitate excelenta de a elimina grijile in operarea unei bucatarii de restaurant. De ce? Pentru ca echipamentele profesionale de servicii alimentare bine intretinute sunt esentiale pentru reducerea durerilor de cap, eliminarea timpilor morti si, nu in ultimul rand, pentru cresterea profitabilitatii.
Cand operatiunile elaboreaza un plan sau un program de intretinere si pregatesc personalul pentru a pune in aplicare procedurile necesare, echipamentele vor folosi mai putina energie, vor avea un ciclu de functionare mai lung si vor functiona la un randament superior. Echipamente precum broilere, gratare, plite si friteuze sunt esentiale intr-o bucatarie profesionala pentru diversificarea proceselor de gatit, ca urmare am inclus in continuare cateva recomandari utile si bune practici de intretinere preventiva, pentru fiecare dintre aceste tipuri de echipamente:
Sau iti poti proteja investitia cu un pachet de servicii mentenanta preventiva:
... ce asigura mentinerea echipamentelor in limitele optime de functionare si prelungirea duratei de viata a acestora. Serviciile noastre de mentenanta preventiva includ: Consiliere si audit tehnic; Inspectie, mentenanta si curatare echipamente; Revizii tehnice, periodic sau la cerere; Solutii tarifare de tip abonament; Training periodic angajati.
Sfaturi de intretinere a gratarului de tip broiler sau charbroiler
Gratarul (cunoscut in industrie si prin neologismele broiler sau charbroiler) este unul dintre cele mai profitabile echipamente profesionale intr-o bucatarie de restaurant. Este important sa alegeti unitatea potrivita in functie de nevoile si randamentul propriilor operatiuni (dar aici vom reveni in detaliu intr-un alt post), iar recomandarile care urmeaza va vor ajuta sa .....
Broilere sunt adesea utilizate pentru a prepara la gratar carne si fructe de mare. Acestea pot avea alimentare cu gaz sau de tip electric si au o suprafata activa radianta, din otel inoxidabil, fonta sau lava vulcanica, zona ce este extrem de solicitata zilnic, astfel incat acestea trebuie intretinute consistent cu deosebita atentie.
- Curatati zilnic echipamentul si suprafata sa activa cu apa calda si sapun, pentru a indeparta grasimea si rezidurile alimentare acumulate pe parcursul zilei operationale;
- In cazul echipamentelor alimentate pe gaz, se recomanda inspectarea si curatarea in mod regulat a conductelor de alimentare si a arzatoarelor, pentru a asigura un flux adecvat de gaz si o incalzire uniforma a suprafetei active;
- Verificati si inlocuiti orice butoane sau comenzi uzate, pentru a mentine un control precis al temperaturii;
- Se recomanda de asemenea programarea de inspectii profesionale periodice, pentru a detecta si aborda din timp orice probleme potentiale, inainte ca acestea sa escaladeze.
Luati in considerare punerea acestor activitati intr-un program de intretinere accesibil tuturor membrilor personalului.
Sfaturi de intretinere a unie plite profesionale
Plitele pot fi de asemenea piese centrale in serviciile alimentare, de la micul dejun pana la cina. Intretinerea corecta a unei plite este esentiala pentru a preveni transferul de aroma si pentru a mentine siguranta alimentara. Luati in considerare urmatoarele sarcini de intretinere:
- Curatati temeinic suprafata neteda activa a plitei dupa fiecare utilizare, pentru a-i mentine proprietatile anti-aderente;
- Goliti si curatati de asemenea regulat (zilnic) scurgerea de grasimi, pentru a preveni acumularea acestora si potentialele pericole de incendiu;
- Inspectati termostatul in mod regulat pentru a asigura controlul și calibrarea precisa a temperaturii;
- Verificati daca exista fisuri sau deteriorari ale suprafetei de gatit si inlocuiti-o daca este necesar pentru a preveni contaminarea si gatitul neuniform;
- Evitati la finele programului de lucru racirea fortata a suprafetei radiante, pentru a evita deterioarea acesteia in timp;
- Nu in ultimul rand, nu uitati sa curatati butoanele parte din panoul de control si sa le inlocuiti, daca acestea prezinta semne accentuate de uzura.
Sfaturi de intretinere a unei friteuze profesionale
Friteuzele sunt esentiale pentru a produce multe dintre preparatele pe care consumatorii le iubesc cel mai mult. Preparate precum cartofii prajiti si aripioarele de pui crocante sunt intotdeauna puse in valoare de o friteuza performanta, iar aceasta isi poate mentine performantele cu o intretinere adecvata. Intretinerea unei friteuze profesionale poate contribui la calitatea preparatelor si la reducerea pericolele de siguranta in operare, asa ca recomandam sa luati in considerare instructiuni precum:
- Curatarea cosurilor friteuzei si filtrarea zilnica a uleiului din cuve, pentru a indeparta particulele de alimente, pentru a prelungi durata de viata a uleiului utilizat in cuva si a minimiza producerea de compusi toxici (acrilamide) in acesta;
- Inspectati si curatati in mod regulat si partea din spate a echipamentului, pentru a preveni acumularea de grasimi si pentru a mentine un mediu curat in spatiul din bucatarie;
- Verificati lunar lumina pilot si orificiile de aerisire, pentru a asigura aprinderea si ventilatia corespunzătoare;
- Programati periodic curatari profesionale in profunzime prin intermediul operatorilor specializati, pentru a indeparta depunerile de carbon si pentru a preveni o functionare defectuoasa a echipamentului.
Va propunem in completare si acest post despre relevanta serviciilor de mentenanta:
Serviciile de mentenanta ✔️ pot reduce costurilor totale cu echipamentele profesionale (fresco.ro)