0%
Trei mituri despre echiparea unei bucatarii profesionale cu echipamente alimentate electric

Una dintre cele mai mari decizii pentru operatorii Horeca, atunci cand construiesc o bucatarie profesionala este alegerea intre echipamentele de gatit pe gaz si cele alimentate electric. De ani de zile, utilizarea gazului a fost considerata cea mai buna opțiune din mai multe motive, inclusiv controlul mai bun al temperaturii, precum si costul total al echipamentelor. In prezent insa, pe masura ce echipamentele electrice profesionale de bucatarie si reglementarile locale de utilizare continua sa evolueze, argumentele de dezbatere intre avantajele pe care le prezinta masina de gatit pe gaz vs cea cu alimentare electrica se re-echilibreaza in favoarea celor din urma.

De-a lungul activitatii noastre de peste 30 ani in aceasta industrie, ne-am lovit deseori de cateva preconceptii pe acest subiect; de aici si intentia de aborda in acest post unele dintre cele mai frecvent observate mituri despre echipamentele profesionale gastronomice alimentate electric. Prin demitizarea acestor preconceptii uzuale, speram sa punctam suficient de elocvent că utilizarea unei masini de gatit, a unui gratar, a unui broiler sau a unei friteuze alimentata electric sunt optiuni excelente pentru bucatariile profesionale si operatorii Horeca

Mitul # 1 - Gătitul cu electricitate este mai putin precis decat cel cu gaz

In mod traditional, bucatarii au fost instruiti sa creada ca gamele profesionale de echipamente pe gaz sunt mai precise decât cele alimentate electric. Utilizarea flacarii deschise pentru a controla temperatura face ca echipamentele pe gaz sa para mai precise, sau cel putin asta este perceptia colectiva. In realitate insa, inovatiile si tehnologiile din prezent pe segmentul echipamentelor profesionale de gatit alimentate electric ofera mai multe modalitati de reglare a temperaturii, oferind un control la niveluri la fel de precise sau chiar mai precise decat in cazul celor alimentate pe gaz. Astazi, din ce in ce mai multi chefi controleaza temperatura grad cu grad prin intermediul unui panou de control tactil si intuitiv, chiar si in cazul metodelor traditionale si echipamentelor precum wok-urile, de exemplu, unde flacara deschisa este sinonima sau se identifica cu celebra metoda asiatica de gatit - exista optiuni profesionale disponibile operatorilor, precum un wok electric sau pe inductie, ce prezinta o eficienta similara.

Mitul # 2 - Echipamentele electrice ajung la temperatura de lucru intr-un timp mai lung

Cand utilizati gazul, obtineti imediat o flacara deschisa, care indica caldura sau temperatura optima pentru gatit. Aceasta imagine nu este la fel de evidenta atunci cand utilizati electricitate pentru a gati. Asta nu înseamna insa ca echipamentele electrice profesionale ajung mai greu la temperatura de lucru potrivita. De fapt, opusul poate fi adevarat. Atunci cand se compara utilizarea unui cuptor electric cu unul pe gaz, un cuptor electric poate retine mai multa caldura decat cel din urma, ceea ce inseamna o mentinere mai buna a temperaturii de lucru. Si cand luati in considerare tehnologia de gatire prin inductie, care poate fi alimentata numai cu energie electrica, sursa de caldura este practic instantanee. Este nevoie de exemplu, in cazul echipamentelor cu inductie de mult mai putin timp pentru a aduce un bol cu apa la temperatura de fierbere, ceea ce poate ajuta operatorii sa produca mai multe preparate din meniu mai repede, prin comparatie cu gatitul pe o unitate alimentata cu gaz.

Mitul # 3 - Nu există multe opțiuni disponibile de echipamente cu alimentare electrica

Cu mai multi ani in urma, cand echipamentele profesionale de bucatarie pe gaz erau considerate ca prima sau chiar singura optiune, nu existau multe alternative disponibile de echipamente similare, alimentate electric. Pe piata de astazi totusi, acea realitate de atunci s-a schimbat semnificativ.

In prezent, avand la dispozitie o gama extinsa de optiuni cu alimentare electrica, precum masini de gatit, friteuze, grătare, bolitoare de paste, bain-maries, cuptoare gastronomice si chiar cele de de pizza, bucatariile profesionale pot fi configurate in intregime folosind strict electricitatea pentru alimentarea echipamentelor. Astazi este chiar posibil sa conduci o bucatarie profesionala complet echipata cu echipamente electice si de tip ventless, pentru a produce preparate care, chiar și cu cativa ani in urma nu erau imaginabile,fara cele alimentate cu gaz. De exemplu, echipamentele electrice de tip ventless ofera posibilitatea de a gati oriunde exista o priza si deschide mai multe optiuni pentru restaurante, spatii de evenimente si nu numai.

SOLICITA
CONSULTANTA

Descoperiți modul în care solutiile si tehnologiile promovate de Fresco va pot sustine transformarea propriei bucatarii profesionale, prin utilizarea echipamentelor profesionale electrice, specializate pentru locatiile de tip Horeca.