Ce echipamente horeca sunt necesare in bucataria unui restaurant?
0%
Aparitia fondurilor de dezvoltare oferite atat la nivel national cat si european, a dus la realizarea unui numar din ce in ce mai mare de business-uri in zona horeca in special partea de restaurante. Interesul antreprenorilor catre acest segment a dus si la aparitia nevoi de informare privind procesele operationale, fie ca vorbim de echipamente horeca, proceduri legale, mobilier, etc.
De la bun inceput trebuie retinut faptul ca un restaurant, bine echipat si pus la punct reprezinta o investitie complexa pe termen lung. Nucleul unui asemenea proiect este reprezentat de bucatarie, zona in care creativitatea, aromele diverse si tehnologia se unesc pentru a le oferi clientilor o experienta unica.
Pentru a facilita o experienta placuta in bucatarie atat pentru staff-ul prezent cat si pentru clientul final, de atentie sporita are nevoie dotarea locatiei cu echipamente horeca corespunzatoare nevoilor de business.
O bucatarie tipica de restaurant este compusa din statii de lucru multiple. O statie este zona in care este pregatit un anumit tip de preparat sau se executa o operatiune preparatoare sau intermediara. Bugetul si spatiul disponibil sunt poate cei mai importanti factori in determinarea numarului de statii din bucatarie. Multe dintre aceste statii pot fi combinate pentru a eficientiza acesti factori.
Care sunt principalele zone in care ai nevoie de echipamente horeca in bucataria unui restaurant ?
- Zona blocului termic
Blocul termic cuprinde o gama variata de utilaje a caror proprietati variaza de la o unitate la alta, in functie de specificul restaurantului si mai ales de constructia meniului. In linii mari in acest segment de bucatarie regasim echipamente precum:
- masini de gatit profesionale
- gratare
- marmite/pentole
- tigaie basculanta
- bain marie
- friteuze
- elemente neture
Factorul cheie in zona blocului termic este sustinut de optimizarea consumului si space managementul locatiei, astfel incat sa puteti crea un ansamblu eficient de echipamente in spatiul pe care-l aveti disponibil in bucatarie.
- Zona cuptoarelor si a echipamentelor de incalzire
Cuptoarele gastronomice reprezinta fara dar si poate inima unei bucatarii profesionale. Eficienta si randamentul acestor echipamente pot fi factorul diferentiator intre restaurantul tau si concurenta. Rapididatea in servirea la masa a preparatelor a capatat o noua forma gratie evolutiei tehnologice de care se bucura in 2019 cuptoarele gastronomice. Planificarea inteligenta a reteltelor si a metodelor de procesa a condus la o noua abordare a gastronomiei moderne gratie detaliilor tehnice de care dispun noile tipuri de cuptoare.
Echipamentele dintr-o bucatarie profesionala pot fi uneori greu de operat, in special cand trebuie sa reluati o reteta pe alte echipamente. Din fericire, noile modele de cuptoare aparute in 2019 au o programare simpla a retetelor si nu aveti nevoie de o pregatire culinara avansata pentru a lucra cu acest echipament.
Bucatarul Sef poate pregati un set de retete si oricine din linia de preparare sau gatire le poate reproduce cu ingredientele potrivite si o simpla apasare pe ecranul tactil. Fiecare camera din cuptor poate gati independent retete diferite, la temperaturi diferite, la viteze de ventilare diferite si timpi de gatire diferiti, fara a pierde intre timp nimic din ce se intampa in jur.
Pe langa bucatarie, zona cuptoarelor cuprinde un spectru larg de optiuni, pentru diverse business-uri din domeniul horeca, asigurand pentru fiecare in parte un standard constant ridicat al calitatii. Astfel intalnim:
- Cuptoare gastronomice
- Cuptoare pentru pizza
- Cuptoare pentru covrigi
- Cuptoare cu gatire rapida
- Zona echipamentelor de refrigerare
Depozitarea si pastrarea in conditii optime de temperatura a materiilor prime si mai ales a preparatelor este fara dar si poate elementul de legatura dintre tenacitatea si maestria chefilor bucatari si nivelul ridicat de eficienta a cuptoarelor pe care le-am enumerat mai sus. In categoria utilajelor de refrigerare regasim:
- Dulapuri frigorifice
- Dulapuri congelare
- Saladette
- Mese frigorifice
- Lazi frigorifice
- Lazi congelare
- Vitrine frigorifice
- Camere frigorifice
 Pentru a putea fi siguri ca in bucataria viitorului restaurant exista un sistem de refrigerare eficient atat din punct de vedere al randamentului si a optimizarii consumului de energie, este esential sa abordati proiectarea generala a locatiei pentru a putea incadra echipamentele intr-un ansamblu omogen.
- Spalarea veselei
Un aspect de maxima importanta in bucataria profesionala din cadrul unui restaurant este dat de igienizare ustensilelor folosite. Acest proces joaca un rol important atat din persectiva standardelor sanitare prevazute de lege cat si din punct de vedere al imaginii restaurantului. Pentru a eficientiza procedura de spalare a veselei producatorii internationali de echipamente horeca au adus pe piata o serie de utilaje cu scopul de a ajuta restaurantele si nu numai:
- Masini de spalat vase
- Module de prespalare
- Module de intrare/iesire a vaselor
- Spalatoare
Utilizarea echipamentelor potrivite pentru spalarea veselei, asigura un grad sporit de optimizare operationala a bucatariei, generand astfel o reutilizare a staff-ului in alte scopuri benefice locatiei.
Echipamentele horeca pentru restaurant acopera totul, de la cuptoare comerciale la mese de lucru, de la mese de restaurant la masini de gheata. Deciderea tipului de echipament pentru un restaurant poate fi o provocare dificila pentru un nou investitor. Toate acestea ofera o eficienta la nivel superior in operarea comenzilor multiple pe un meniu extrem de elaborat, sau pentru locatiile ce gazduiesc evenimente planificate, unde poti dimensiona efortul din bucatarie din timp.
Sunt tehnici ce permit o preparare preliminara sau completa a preparatului si congelarea sa rapida pentru pastrare, urmand la momentul potrivit (poate peste cateva saptamani) o reabilitare termica pe parcursul a cateva minute, pentru a ajunge pe farfurie cu acelasi gust suculent si proaspat, ca si cum ar fi fost pregatit la acel moment.