Conceptul Zero-Deseuri (Zero Waste) intr-o bucatarie profesionala
0%
Cat de sustenabila este bucataria dumneavoastra profesionala? Este o intrebare pe care fiecare business din HoReCa ar trebui sa o abordeze la un moment dat. Indiferent daca este vorba de gestionarea deseurilor sau de asigurarea eficientei energetice a echipamentelor, exista numeroase modalitati prin care va puteti asigura ca bucataria dumneavoastra comerciala este ecologica.
Exista in prezent o tendinta internationala in crestere in randul operatorilor HoReCa, de a opera bucatarii profesionale fara deseuri. Dar este oare posibil acest deziderat, la nivel profesional? Am putea astfel contribui cu totii la reducerea deseurilor, iar beneficiile se extind dincolo de mediu. De asemenea, acesta va poate sustine afacerea sa economiseasca bani si sa-si imbunatateasca reputatia.
Daca sunteti inspirat sa va creati propria bucatarie profesionala pe conceptul Zero Deseuri (Zero Waste), va putem recomanda cativa dintre acesti pasi simpli.
Adoptati strategia celor patru R
Procesul de a realiza o bucatarie cu Zero Deseuri (Zero Waste) incepe cu intelegerea si implementarea principiului celor patru R: Refuzati, Reduceti, Reutilizati si Reciclati. Prin adoptarea acestor practici, puteti lua masuri practice pentru a va apropia de obiectivul dumneavoastra Zero Deseuri (Zero Waste), obtinand totodata beneficii pentru afacerea dumneavoastra.
Refuza  Fiti selectiv cu privire la produsele pe care le acceptati in bucatarie. De exemplu, refuzati materialele plastice de unica folosinta sau ambalajele in exces de la furnizori si optati pentru alternative reutilizabile.
Reduce  Minimizati resursele pe care le utilizati in bucataria dumneavoastra profesionala. Luati in considerare instalarea de echipamente eficiente din punct de vedere energetic sau reduceti dimensiunile portiilor – unde este oportun – din propriul meniu, pentru a preveni risipa alimentara.
Reutilizeaza  identificati modalitati creative de a reutiliza articolele, cum ar fi utilizarea borcanelor de sticla pentru depozitare sau transformarea cantitatilor de preparate in exces, pentru obtinerea unor preparate noi.
Recicleaza  Configurati un sistem cuprinzator de reciclare pentru hartie, sticla si metal, asigurand separarea si eliminarea corespunzatoare a deseurilor. De asemenea, implementati un sistem de macerare si realizare de compost pentru deseurile organice, transformand resturile alimentare in ingrasaminte valoroase pentru gradina dumneavoastra sau fermele locale.
Prin integrarea acestor patru R in propriile operatiuni din bucatarie, veti putea reduce sensibil deseurile si veti crea un mediu de lucru mai durabil si mai eficient.
Reducerea risipei alimentare
Potrivit Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura, 1,3 miliarde de tone de alimente sunt irosite in fiecare an la nivel global. Pentru a aborda aceasta problema, operatorii trebuie sa ia decizii mai inteligente atunci cand achizitioneaza produse alimentare. De exemplu, cei din Retail au redus cu succes risipa de alimente prin imbunatatirea gestionarii stocurilor si a strategiilor de aprovizionare.
Intr-o bucatarie profesionala, puteti incepe prin efectuarea unui audit, prin care se vor identifica produsele sau ingredientele care sunt frecvent irosite si astfel ati putea ajusta propriul meniu in consecinta. Crearea unor meniuri sezoniere, de exemplu, va permite sa valorificati ingrediente proaspete, provenite din surse locale, cu o durata de valabilitate mai lunga decat bunurile importate. De asemenea, dulapurile frigorifice sunt concepute pentru a mentine alimentele proaspete mai mult timp, mentinand in acelasi timp eficienta energetica. Aceste echipamente asigura un control optim al temperaturii si umiditatii, asigurand cea mai buna conservare posibila a articolelor perisabile. In plus, tehnologii precum Cook&Chill si Sous-Vide pot sustine o scalare mai eficienta a efortului operational in pregatirea meniurilor de evenimente, de exemplu, prin prelungirea valabilitatii propriilor preparate si semi-preparate.
In plus, luati in considerare congelarea surplusului de ingrediente, pentru a le prelungi durata de viata si pentru a minimiza deseurile. Daca adoptati aceste strategii, puteti reduce in mod eficient risipa alimentara in bucataria dumneavoastra profesionala, puteti economisi bani si puteti contribui la un viitor durabil pentru afacerea dumneavoastra si pentru planeta.
Selectati echipamente eficiente energetic
Investitia in echipamentele eficiente din punct de vedere energetic este un pas semnificativ catre crearea unei bucatarii fara deseuri. Cand optati pentru aparate inteligente, cum ar fi dulapurile frigorifice si masinile de spalat vase profesionale, puteti economisi energie si apa si puteti reduce deseurile. Gama noastra de masini de spalat vase profesionale, de exemplu, este conceputa pentru a reduce sensibil costurile cu energia, prin reducerea consumului de apa si reducerea utilizarii detergentului in comparatie cu gamele vechi. Iar cuptorul SkyLine de la Electrolux Professional asigura rezultate uniforme de gatire, cu o reducere cu 20% a costurilor cu energia, in timp ce, atunci cand este in modul de economisire a energiei, solutia noastra de gatit de mare viteza SpeeDelight reduce consumul de energie cu 60%, oferind timpi de gatire rapizi, fara a sacrifica eficienta sau calitatea. Prin modernizarea echipamentelor profesionale de bucatarie la modele de inalta eficienta, reduceti impactul asupra mediului si imbunatatiti performanta generala si rentabilitatea bucatariei.
Spuneti NU articolelor de unică folosință și renunțați la cele din plastic
Articolele de unica folosinta, cum ar fi folia alimentara, folia de aluminiu, paiele si tacamurile de unica folosinta contribuie la deseuri semnificative in bucatariile profesionale. Cand optati pentru alternative reutilizabile, puteti reduce risipa si economisi resurse.
Inlocuiti folia alimentara si folia de aluminiu cu folii alimentare reutilizabile din silicon sau ambalaje din ceara de albine, pentru depozitarea alimentelor. Renuntati la paiele si tacamurile din plastic pentru optiuni reutilizabile din otel inoxidabil, bambus sau produse bio-degradabile.
De asemenea, reducerea utilizarii plasticului si gasirea unor alternative durabile sunt cruciale. Chiar si atunci cand reduceti plasticul, veti primi probabil produse in ambalaje, dar exista inca pasi pe care ii puteti urma pentru a reutiliza si a reduce deseurile. De exemplu, puteti reutiliza borcane si recipiente de sticla pentru depozitarea, organizarea sau servirea vaselor. De asemenea, luati in considerare returnarea containerelor, cum ar fi cutiile de plastic, catre furnizori, pentru reutilizare sau reciclare. Ei pot deveni chiar inspirati sa caute alternative in parteneriat cu dumneavoastra.
Pasi concreti catre Zero Deseuri (Zero Waste)
Desi atingerea unui nivel complet Zero Deseuri (Zero Waste) intr-o bucatarie profesionala este o provocare dificila, chiar si pasii mici catre sustenabilitate pot duce la schimbari pozitive semnificative. Un pas important este adoptarea unei mentalitati Zero Deseuri (Zero Waste) in propria cultura de organizatie, prin implicarea angajatilor in acest proces, alaturi de identificarea unor modalitati inovatoare de reducere a deseurilor. Aceasta va ajuta astfel sa creati un mediu de lucru placut, eficient din punctul de vedere al costurilor, care contribuie totodata la o planeta mai curata.