0%
Structura unei bucatarii profesionale

O bucatarie tipica de restaurant este compusa din statii de lucru multiple. O statie este zona in care este pregatit un anumit tip de preparat sau se executa o operatiune preparatoare sau intermediara. Statiile ajuta la mentinerea unor fluxuri organizate si eficiente in bucatariei, in timp ce numarul sau specificul acestora este dictat de structura sau tematica meniul. Un restaurant poate avea mai multe statii cu echipament specializat sau doar una sau doua zone care sunt destinate pentru a gati anumite elemente de meniu.

Bugetul si spatiul disponibil sunt poate cei mai importanti factori in determinarea numarului de statii din bucatarie. Multe dintre aceste statii pot fi combinate pentru a eficientiza acesti factori si cu siguranta nu veti avea nevoie de un bucatar pentru fiecare statie, mai ales in perioadele cu trafic redus in restaurant.

Statia de Sotare
Cei mai experimentati bucatari lucreaza la statia de sotare, deoarece aici se realizeaza preparatele complexe cu grad de complexitate ridicat. Un bucatar experimentat va raspunde mai bine de asemenea provocarii de a gati mai multe preparate la un moment dat in timpul gurii de cina. De obicei, o statie de saute este echipata cu o masina de gatit pe gaz cu 4-8 arzatoare, tigai si ustensile. O statie de saute include de obicei o zona proprie de preparare, cu toate ingredientele bucatarului, tocator, setul de cutite si condimente.

Statia de Grill
Statia de grill sau gratar include de obicei elemente modulare ce pot include grill-uri cu suprafata striata sau neteda, pe roca vulcanica sau carbuni, o masa rece pentru ingredientele perisabile (pui, carne de vita, kebabs, etc.), perii de gratar si setul de condimente potrivit preparatelor din meniu.

Experienta bucatarului specializat pe grill este la fel de importanta ca a celui de pe statia principala, avand in vedere ca trebuie sa faca acelorasi provocari in orele de varf din restaurant. De asemenea, trebuie sa stie cum sa gateasca bine fiecare tip de carne, la temperaturile potrivite pentru a obtine un preparat excelent cu fiecare comanda.

Statia de Friteuze
Friteuza este destinata prajirii in ulei a preparatelor din carne sau legume, cum ar fi aripioare de pui, inele de ceapa si cartofii prajiti.
Deoarece in general ingredientele ajung in friteuza din congelare, statia ar trebui sa includa un dulap de congelare propriu. Alte echipamente necesare includ cosuri de prajit, clesti si boluri pentru gatire. Statia de prajire este o ideala pentru bucatarii incepatori, ce au astfel oportunitatea de a deprinde tainele meseriei pas cu pas.. sau statie cu statie.

Statia de Pizza
Daca pizza joaca un rol predominant in meniul restaurantului, atunci o statie de pizza este o idee buna. Un racitor combo cu zona de pregatire specifica este de asemenea o alegere buna si, bineinteles, veti avea nevoie de un cuptor special de pizza, care opereaza intr-un regim de temperatura ridicat (300-400 grade Celsius) prin comparatie cu un cuptor gastronomic (200-250 grade Celsius). Puteti investi intr-un cuptor de pizza de specialitate sau puteti utiliza cuptoarele in gama de gaze. Din nou, daca intentionati sa serviti o multime de pizza avand un cuptor mare, care poate gati mai multe placinte deodata, este cel mai bun pariu. In afara de un cuptor, o statie de pizza bine amenajata ar trebui sa aiba saladette pentru ingredientele deja pregatite,  pizza pentru gatit si servire, palete de pizza, cuttere de pizza si eventual hartie de copt.

Alte statii din Bucatarie
Restaurantele cu spatiu suficient pot avea o statie de salate si / sau o statie de deserturi. Sau acestea ar putea fi incorporate in statia de asteptare. O statie de salate bine aprovizionata include un dulap frigorific pentru salate, legume, dressing pentru salate si farfurii. O statie de deserturi trebuie sa aiba un echipament frigorific dedicat precum si suficient spatiu pentru farfurii, tacamuri specifice si o zona pentru montarea preparatelor.

Linia de Servire
Nu in ultimul rand, linia de servire, zona in care ospatarii preiau farfuriile montate din bucatarie. Cateodata Linia se refera in fapt la seria de statii prezente intr-o bucatarie.
Linia de servire este, in majoritatea cazurilor, operata de catre cei ce monteaza preparatele pe farfurie, gata de afi servite. Aceasta zona ar trebui sa includa mese calde si lampi cu infrarosu pentru a mentine in asteptare preparatele calde, ingrediente de decor si o zona de afisare a biletelor de comanda.