0%
Patru secrete pentru a prepara o cafea perfecta! De fiecare data!

Pe traseul dintre bobul de cafea si bautura energizanta din ceasca, fiecare producator, prajitor si barista are propriile secrete, incercate si testate la nesfarsit.
Cafeaua este una dintre cele mai populare bauturi din lume, iar servirea unei cesti bune de cafea este o modalitate excelenta de a incepe ziua pentru clientii tai. Cafeaua este, de asemenea, o bautura care ne aduce impreuna. Aceasta poate fi savurata in orice moment al zilei, de catre orice grupa de varsta, astfel incat poti atrage noi clienti in localul tau, oferind o cafea de calitate, fie in forma sa clasica, fie pregatita la rece, cu gheata, condimentata, decofeinizata sau in combinatie cu orice tip de lapte.
Fiecare are propria metoda de a pregati ceasca perfecta de cafea, de la fermierii care cresc selectia proprie de cafea in diferite regiuni din lume, pana la barista, care si-au perfectionat abilitatile pentru a crea bautura perfecta. Exista astfel numeroase aspecte de luat in considerare atunci cand se prepara o cafea buna, fie ca este vorba de utilizarea apei cu un anumit pH, de selectia ratei corecte de extractie, de alegerea celei mai avansate masini de cafea de pe piata sau de perfectionarea artei latte-ului. Iata patru recomandari utile, in acest sens.

COFFEE_BELT

1. Selectia boabelor de cafea

Ceasca perfecta incepe cu selectia corecta a boabelor de cafea. Principalele regiuni bogate in cafea se gasesc in America Centrala, in America de Sud, Asia si Africa. Cunoscute sub numele de "centura de cafea", acestea sunt arealurile ce ofera conditiile perfecte pentru cultivarea cafelei, iar fiecare zona confera boabelor caracteristici distincte. In plus, diferenta in ceea ce priveste aroma boabelor de cafea nu este data doar de locul in care sunt cultivate, ci si de altitudinea acestuia; cafeaua cultivata la altitudini mai mari tinde sa acumuleze o aroma mai bogata si mai "plina", in comparatie cu cafeaua cultivata la nivelul marii.
De asemenea, conditiile de crestere si perioada din an pot afecta gustul, astfel incat boabele de cafea din diferite regiuni sunt "mixate" intr-un blend cu mai multe origini, pentru a se obtine o aroma mai echilibrata sau personalizata. Ulterior, gustul este de asemenea puternic influentat de modul in care boabele de cafea sunt prajite si rasnite.

Cand vine vorba de rasnirea boabelor de cafea, granulatia ideala depinde de masina sau metoda de preparare a cafelei. O granulatie fina permite mai multe infuzari sau o extractie concentrata, in timp ce o granulatie mare permite o extractie mai putin intensa. Totodata, cu cat boabele de cafea sunt prajite mai intens, cu atat sunt extrase mai multe arome. O bautura obtinuta din cafea prajita in modul “light” sau “medium” are de obicei o aroma mai delicata, in timp ce o cafea prajita in modul “dark” sau “dark city” dezvaluie tonuri usor amarui si arome intense.




2. Achizitioneaza cea mai buna masina de cafea pentru locatia ta!

Odata ce ai ales boabele de cafea, trebuie sa gasesti si tipul potrivit de masina profesionala pentru prepararea cafelei. Exista multe optiuni diferite pe piata si, ca urmare, este nevoie sa iei in considerare caracteristicile potrivite, in functie de propriile nevoi. Vrei ceva manual, pentru o preparare artizanala? Sau o optiune super-automata, ce permite mai multe cafele servite in acelasi interval de timp? Portofoliul Fresco Expert include, de asemenea, mai multe solutii profesionale pentru prepararea cafelei:

Masini Super-Automate Cafea
Cea mai evoluata linie de masini de cafea super-automate de la Franke ofera in prezent o extractie superioara, un acces liber la aceasta (datorita ecranului tactil si a meniului extrem de intuitiv, poate fi utilizata atat de catre barista, cat si de catre client); asigura in acelasi timp prepararea specialitatilor de cafea, mult apreciate de clienti, datorita modularitatii si compatibilitatii masinilor cu diferite module optionale, precum mai multe recipiente de boabe cafea intr-o singura masina (blendul uzual, single origin, decaf), module refrigerate pentru lapte proaspat sau statiile de arome. Si, nu in ultimul rand, vorbim despre capacitatea de a produce un volum superior de bauturi in acelasi interval, prin comparatie cu espressoarele clasice, dar si despre versatilitate, ceea ce le confera avantajul de a se potrivi perfect in orice locatie, de la un coffee corner intr-un supermarket sau o statie de benzina la salonul de mic dejun sau banqueting al unui hotel de clasa, coffee-shopuri sau spatiile de birouri. 

Espressoarele clasice, acum integrand mai multa tehnologie
Cu o extractie intensa de aroma, espressoarele sunt adesea optiunea preferata in cafenele, restaurante si hoteluri. Linia TANGO de la Electrolux Professional confera posibilitatea de a rasni proaspat boabele si de a utiliza un capucinator integrat, pentru a crea diferite specialitati de cafea, toate intr-o singura masina, in timp ce linia AURA imbina stilul clasic de espressor cu avantajele in utilizare ale unui ecran digital. Cu o programare detaliata si masini capabile sa prepare simultan mai multe bauturi din cafea, poti asigura ceasca perfecta de fiecare data, garantand in acelasi timp un serviciu rapid si eficient. Aceste echipamente sunt perfecte pentru cafenele orientate pe specialitatile din cafea.

Espressoarele cu capsule
Acestea sunt ideale pentru o cafea cu autoservire rapida intr-o camera de hotel, intr-un spatiu de birouri sau unul de evenimente; capsulele (pods) de cafea ce asigura o singura bautura sunt o optiune usor de utilizat, fara "provocari", ideala pentru un espresso simplu sau o cafea pe baza de lapte. Aceste masini prezinta avantajul confortului in utilizare si al unei calitati consecvente, iar unele modele includ chiar si un capucinator pentru a incalzi si spuma laptele si, pentru a oferi astfel mai multe optiuni, printr-o simpla apasare de buton.


3. Utilizeaza eficient masina ta de cafea!

Odata ce ai selectat masina de cafea profesionala potrivita pentru locatia ta, trebuie sa te asiguri si ca o vei utiliza si intretine corect, pentru performante superioare si prelungirea vietii echipamentului. Fiecare mic detaliu contribuie la realizarea cestii perfecte de cafea, de la setarile de timp si temperatura apei, pana la rata de extractie a aromei.

Calitatea apei

Calitatea cafelei poate fi influentata de apa, asa ca este important sa folosesti o apa de calitate superioara, pentru a imbunatati aroma si gustul acestei bauturi. Poti opta pentru o apa cu un pH intre 6,5 si 7,5 (considerat ideal); in plus, mineralele din apa ajuta la extragerea aromei. Fara acestea, bautura ta va fi lipsita de “viata”.

Presiunea apei in masina
Presiunea potrivita depinde de granulatia rasnirii, temperatura apei, nivelul de prajire si nu in ultimul rand, de preferintele personale, asa ca recomandam sa experimentezi pana cand obtii setarea potrivita. Ca recomandare generala, pentru prepararea unui espresso, o presiune intre 7 si 9 bari produce de obicei crema mult apreciata, spuma aurie aromata deasupra unui espresso proaspat preparat.

Recomandari pentru tasarea cafelei
In cazul unui espressor manual, tasarea are rolul de a comprima cafeaua proaspat rasnita in cosul filtrului, obtinand astfel o densitate a stratului de cafea ce poate de asemenea influenta calitatea shot-ului de espresso. Adauga cafeaua in cosul filtrului si asigura-te ca este nivelata, apoi foloseste tamperul pentru o tasare perfecta. Densitatea stratului tasat de cafea si fluxul de apa la 7-9 bari produc o extractie uniforma a aromei. O tasare ferma ar trebui sa fie suficienta pentru a asigura o ceasca de cafea de calitate.

Extractia
Cu cat apa este mai fierbinte, cu atat extractia este mai rapida, dar, daca este prea fierbinte, poate conduce la o supra-extractie, rezultand o aroma amara. Pe de alta parte, daca temperatura apei este prea scazuta, vei obtine o sub-extractie a aromei, ceea ce va determina un gust inferior, usor acru. Temperatura este, asadar, un alt factor important si este necesar sa te asiguri ca aceasta este controlata cu atentie.


4. Intretinerea masinii tale de cafea

Pe langa instalarea unui sistem de tratare, filtrare si/sau dedurizare a apei - astfel incat sa mentii cantitatea potrivita de minerale in timp ce vei elimina clorul si fosfatii -, este esential sa cureti consecvent si regulat masina de cafea, cu grija, pentru a-i prelungi durata de viata. Fara o curatare adecvata, uleiurile din cafea si zatul se pot acumula in masina, iar bauturile preparate vor avea un gust amar, chiar ranced. Acumularea de depozite minerale din apa impiedica de asemenea extractia completa a aromelor din cafea si poate compromite totodata capacitatea de incalzire a boilerului din interior. Astfel, un ciclul zilnic de intretinere si curatare este esential pentru a mentine masina de cafea in conditiile cele mai bune pentru a prepara intodeauna o cafea delicioasa. Majoritatea masinilor de cafea profesionale moderne sunt echipate cu cicluri automate de curatare, ceea ce face acest proces mult mai simplu. Eficienta unei curatari este totodata sensibil imbunatatita daca sunt utilizati detergentii potriviti, in doza corecta, recomandata de catre producator, sau de catre dealer-ul autorizat. Utilizarea acestora asigura totodata un nivel superior de igiena, in acelasi timp indepartand calcifierile ce tind sa se acumuleze in timp. Si, nu in ultimul rand, aceasta abordare te va asigura ca vei putea prepara o ceasca perfecta de cafea, de fiecare data!