0%
Ce face un abatitor – un echipament frigorific esential in bucatariile profesionale

Abatitorul - cunoscut si sub numele de blast chiller/freezer - este un echipament ce permite racirea accelerata a preparatelor aflate la temperaturile finale de coacere. Acesta opereaza de obicei in tandem cu un cuptor de bucatarie, pe principiul cook & chill, si permite incarcarea tavilor cu preparate direct din cuptor, pentru o racire rapida, la temperaturi potrivite pentru depozitarea ulterioara in spatiile disponibile de refrigerare sau congelare.

Ce face un abatitor? Abatitorul functioneaza prin ventilarea fortata a compartimentului interior cu aer racit la -40 C, iar acest proces: a) reduce semnificativ formarea de cristale de gheata in produs – ce pot influenta negativ calitatea si gustul produsului regenerat si b) duce la evitarea intervalului de temperatura din curba naturala de racire ce permite dezvoltarea de bacterii nedorite (intre 4 – 60 C).

Procesul de racire accelerata prelungeste totodata termenul de valabilitate a preparatelor finale, asigurand astfel, dincolo de conservarea si mentinerea sigurantei alimentare in procesul de gatire, reducerea costurilor aferente pierderilor tehnologice. Acest echipament permite astfel ca un preparat final, odata scos din cuptor, sa fie racit accelerat, sa fie depozitat in siguranta intr-un frigider sau congelator si apoi regenerat in cuptor, inainte de a fi servit pe farfurie, in conditiile pastrarii proprietatilor organoleptice si a gustului original, similar cu al aceluiasi preparat proaspat gatit.

Acest tip de echipamente HoReCa reprezinta o investitie absolut necesara pentru patronii de restaurante, unitati de tip fast food si business-uri care ofera servicii de catering. Folosirea sa aduce numeroase avantaje, usor de observat indata dupa achizitionare.

Ce face un abatitor?

  • Evita pierderea nutrientilor in procesul de conservare;
  • Mentine calitatea preparatelor alimentare;
  • Creste valabilitatea preparatelor finale;
  • Previne dezvoltarea rapida a bacteriilor, caracteristica procesului natural de racire;
  • Va permite sa raciti rapid produsele alimentare, dupa gatire.

De asemenea, un beneficiu suplimentar, important in special pentru unitatile specializate in asigurarea meniurilor pentru evenimentele sociale si corporate, este si posibilitatea unei planificari eficiente a productiei alimentare, pentru pregatirea corespunzatoarea a preparatelor din timp. 

De asemenea, la fel de important este ca acest tip de echipament HoReCa respecta toate normele legale in vigoare. Este vorba despre reglementarile Directiei Sanitar Veterinare si despre cele ale Sistemului de Analiza a Riscurilor in Punctele Critice de Control (prescurtat HACCP, de la denumirea din limba engleza: Hazard Analysis of Critical Control Points).

Fresco Expert are o experienta de trei decenii pe piata romaneasca, in tot acest timp oferindu-le antreprenorilor cele mai performante echipamente HoReCa, realizate de producatori de top pe plan international, precum Electrolux Professional sau Virtus Group GmbH.

In prezent, oferta de abatitoare disponibila in magazinul nostru online cuprinde mai multe modele de la diferiti producatori internationali de renume, cu capacitati si dimensiuni diferite, potrivite cerintelor fiecarei unitati alimentare in parte. In acest sens, consultantii nostri de Vanzari va pot asista in procesul de achizitie a echipamentului potrivit, iar departamentele Logistica si Tehnic pot asigura serviciile de livrare, montaj, training si asistenta post-vanzare.