0%
Cum contribuie un design ergonomic al unei bucatarii profesionale la cresterea profiturilor?

Cerinta unui design ergonomic pentru o bucatarie profesionala este uneori trecuta cu vederea in faza de planificare si proiectare a fluxurilor operationale si a pozitionarii echipamentelor in spatiu. De prea multe ori, decizia de a investi este guvernata mai degraba de factorul cost decat de cel al performantelor, ergonomiei si durabilitatii, fiabilitatii in timp. Si totusi, ar trebui oare ca un design ergonomic sa devina un criteriu central in procesul de achizitie a unor echipamente sau de investitie in noua ta bucatarie de restaurant?

 

Eficienta si profitabilitatea sunt aproape pe acelasi plan, cand vine vorba despre prioritatile dintr-o bucatarie profesionala, ceea ce inseamna ca profiturile pot fi crescute atunci cand ergonomia unui echipament din bucatarie sau a unui flux de lucru operational este planificata corespunzator.

 

Cel mai bun mod de aborda aceasta provocare este de a incepe prin identificarea modalitatilor prin care ergonomia stimuleaza profitabilitatea, pentru a facilita o evaluare pertinenta. Astfel, un concept ergonomic poate crea profitabilitate prin:

  • Reducerea costurilor de operare;
  • Cresterea productivitatii;
  • Reducerea erorilor, a riscurilor si pierderilor tehnologice;
  • Reducerea timpilor morti, determinati de incidente la locul de munca sau concedii medicale ale personalului din bucatarie.

 

Inainte de a alege un echipament nou, este bine sa faceti o evaluare a potentialelor economii obtinute sau a riscurilor in operare care pot fi reduse, prin alegerea unui model ergonomic. Astfel, veti putea calcula un raport intre pretul platit in plus (fata de un echipament mai putin ergonomic, dar mai ieftin) si cresterea estimata a profitabilitatii obtinute prin aceasta achizitie. Este de asemenea important luati in calcul si durata de viata a noului echipament (estimata uzual de catre producator), asta deoarece investiti in acest echipament o singura data, dar il veti utiliza pentru o perioada lunga de timp.

 

O bucatarie ergonomica poate reduce timpii de lucru


Designul ergonomic al bucatariei (al echipamentelor care o compun) va poate oferi o modalitate de a executa aceleasi activitati, insa prin introducerea unor rutine noi in fluxul de lucru existent. Astfel, acestea pot determina ca o anumita sarcina sa devina mai usoara si/sau mai rapid de indeplinit, reducand astfel timpul si/sau nivelul de expertiza necesar, la nivel operational.

 

O bucatarie ergonomica poate reduce erorile, riscurile in operare si pierderile tehnologice


Intr-o bucatarie profesionala cu un design ergonomic, echipamentele pot fi programate, intrucat ele prezinta numeroase functii de automatizare si pot fi controlate de la distanta, contribuind astfel la reducerea erorilor, riscurilor si eventualelor pierderi tehnologice.


Acest aspect are 2 efecte principale asupra profitabilitatii:

  • Senzorii, semnalele si programele simplifica procesele si faciliteaza schimbul de date intre echipamente;
  • Se asigura o monitorizare optimizata a activitatii, atat la nivel general, cat si pe fiecare statie de lucru din bucatarie sau pe fiecare echipament compatibil cu noile tehnologii.

 

O bucatarie ergonomica poate reduce costurile de operare


Designul ergonomic al unei bucatarii profesionale se refera la modul de utilizare a echipamentelor. Interactiunea si implementarea intuitiva om-masina permit o curba de invatare mai scurta pentru noii angajati, astfel incat mai multi oameni pot fi instruiti cum sa opereze echipamentele in acelasi interval de timp. Consecinta este o reducere globala a efortului de munca (cum ar fi, de exemplu, timpul de pregatire, optimizarea personalului sau productia obtinuta intr-un anumit interval de timp).

 

Designul ergonomic al unei bucatarii profesionale poate contribui la reducerea timpilor de nefunctionare a fluxurilor de lucru


Ergonomia poate creste profitabilitatea, prin impactul asupra tuturor activitatilor dintr-o bucatarie profesionala, prin modul in care personalul din bucatarie sustine activitatile specifice la nivel operational si interactioneaza cu intreaga flota de echipamente. Acest concept contribuie la optimizarea fluxurilor de lucru si a activitatilor profesionale, prevenind si reducand totodata riscurile de vatamare la locul de munca si concediile medicale determinate de conditiile de lucru.

 

Departamentul nostru de consultanta si proiectare este sustinut de 30 de ani de experienta in implementarea proiectelor de bucatarii profesionale si a fluxurilor de lucru. Fiecare proiect este unic si necesita o atentie dedicata. Apelati la consultantii Fresco Expert pentru recomandari sau realizarea integrala a proiectelor de bucatarii, linii de servire, oficii banqueting, baruri sau spatii de catering.