0%
Cum sa alegeti cuptorul de pizza potrivit?

Pizza este, fara indoiala, unul dintre cele mai reprezentative si populare produse culinare traditionale italiene. Iar, in ultimii ani, segmentul pizzeriilor incearca sa valorifice avantajele metodelor clasice de preparare cu noile tendinte, atat prin extinderea varietatilor de pizza din meniu, cat si prin valorificarea noilor tehnologii si echipamente specifice.

Mai mult, pentru a crea o uniune perfecta intre modul clasic si cel modern de a pregati si servi o pizza, bucatarii trebuie sa confirme asteptarile unei clientele din ce in ce mai exigente, un deziderat realizabil in primul rand prin garantarea unei calitati perfecte, pentru fiecare felie. Ca urmare, managerii acestor locatii au in vedere echipamente profesionale moderne specifice pentru o pizzerie, astfel incat sa poata valorifica eficient solutiile potrivite si cuptoarele de pizza de inalta tehnologie.

Un Chef pizzar demn de pozitia sa va avea nevoie de un cuptor de pizza eficient in mentinerea unei temperaturi potrivite de coacere, fara pierderi de caldura. Pe piata sunt disponibile numeroase tipuri de cuptoare, avand astfel posibilitatea de a achizitiona un cuptor de pizza electric excelent, ce va include toate beneficiile noilor tehnologii, sau diferite modele de cuptoare pe gaz, potrivite pentru orice tip de pizza.

Selectia unui cuptor de pizza ce va raspunde cel mai bine propriilor cerinte depinde insa si de alti factori, precum tipul de pizza dorit, cantitatea estimata de pizza produsa zilnic sau chiar si modul de servire.

Pentru a obtine insa o pizza ce nu va dezamagi asteptarile clientilor, este esentiala echiparea restaurantului cu un cuptor profesional excelent, potrivit pentru diferite nevoi. Atunci cand achizitionati un cuptor de pizza profesional, este recomandat sa aveti in vedere toate noutatile tehnologice, astfel incat sa puteti obtine un produs finit excelent. Luand in considerare diferitele modele disponibile pe piata, urmatoarea descriere a cuptoarelor de pizza poate ajuta profesionistul in aceasta alegere dificila, dar importanta.

Atunci cand alegeti un cuptor de pizza comercial, potrivit nevoilor dumneavoastra specifice, trebuie sa tineti cont de productivitatea si eficienta echipamentului si daca operarea acestuia simplifica fluxul operational si ofera astfel timp suplimentar personalului sa se concentreze mai bine asupra principalelor activitati din bucatarie.

De exemplu, o modalitate eficienta de a masura productivitatea este de a calcula timpul mediu necesar pentru a coace o pizza: unele cuptoare pot asigura astfel si un timp de coacere de 60 secunde, ceea ce poate sustine o productivitate superioara, fara a compromite calitatea produsului rezultat. Un timp de coacere redus este totodata una dintre modalitatile de a creste si garanta un serviciu de calitate si o experienta pozitiva oferita propriilor clienti, care vor fi astfel serviti in cateva minute de la p comenzilor.

 

Cuptorul clasic de pizza electric, pe gaz sau pe vatra cu lemne


Un rezultat al inovatiilor tehnologice este cu siguranta reprezentat de imbunatatirea caracteristicilor cuptoarelor profesionale clasice: cuptorul electric, in care caldura este eliberata datorita supra-incalzirii rezistentelor; cuptorul cu gaz, care produce caldura datorita flacarii deschise, plasate in sectiunea inferioara a acestuia; sau cuptorul cu lemne, in care caldura este emanata de catre materia lemnoasa. Aceste tipuri se caracterizeaza prin moduri diferite de emisie si distributie a caldurii in interiorul cuptorului.

Inovatiile recente in domeniul cuptoarelor electrice profesionale includ modele cu doua sau mai multe camere (sau tobe), cu patrametri de temperatura si timpi de coacere reglabili independent, cu scopul de a gati diferite tipuri de pizza in acelasi timp, fara a compromite rezultatul final. Un cuptor electric profesional de ultima generatie poate astfel asigura rezultate exceptionale si o productivitate superioara, fara a mentiona usurinta in utilizare si modalitatea facila de curatare a echipamentului.

Pe de alta parte, cuptorul de pizza profesional cu gaz este alegerea a numeroase locatii de catering. In general, profesionistul care este dedicat pregatirii unei pizza in stil traditional italian (si napoletan), precum si a preferatelor focaccia, prefera cuptorul pe gaz, deoarece pizza ramane crocanta pe margini si moale in partea centrala, cea mai condimentata.

In general, cuptoarele profesionale cu gaz sunt proiectate pentru racordul la GPL sau metan si ating temperaturi foarte ridicate, in jur de 450° C. Ca urmare, acest tip de cuptor este, fara indoiala, o optiune de luat in considerare cand se doreste mentinerea unei temperaturi potrivite de coacere, pentru o pizza traditionala. Un cuptor de pizza profesional de acest tip este echipat cu un semineu pentru evacuarea fumului, manere de protectie si o serie intreaga de optiuni ce fac utilizarea sa facila si sigura. Acesta poate ajunge rapid la temperatura optima pentru coacerea unei pizza sau foccacia, este usor de curatat dupa utilizare, iar consumul este convenabil.

De asemenea, din punctul de vedere al consumului de energie, prin perspectiva obiectivului general, aplicabil oricarei afaceri responsabile, cercetarile tehnologice au confirmat eficienta in acest sens a cuptoarelor de pizza electrice si pe gaz. Ca urmare, beneficiile alegerii unuia dintre aceste 2 modele clasice includ un grad ridicat de versatilitate in utilizare, reducerea costurilor de administrare si a celor cu energia, precum si asigurarea unor rezultate imediate.

 

Inovatia care nu compromite profesionalismul: cuptoarele de pizza tip tunel


Acest tip de cuptor se bucura de un succes real in multe lanturi de pizzerii sau centre de catering, deoarece este rapid, versatil si usor de utilizat, chiar si pentru personalul necalificat. In plus, calitatea produselor este comparabila cu cea obtinuta in alte cuptoare profesionale. In fapt, aceste cuptoare sunt ideale pentru copt pizza, focaccia, tortilla, wrap-uri, bruschette, crutoane, dar si carne, preparate principale si chiar legume.

Materialul utilizat pentru constructia cuptoarelor profesionale cu tunel nu este sinonim doar cu robustetea, ci si cu performanta: suprafetele refractare si elementele de izolatie termica sunt cele ce asigura performanta termica potrivita.

Particularitatea cuptoarelor de pizza tip tunel este conveiorul sau banda ce actioneaza ca un transportor pentru produsele care urmeaza a fi coapte. Pentru acest model de cuptor, accesoriile clasice precum paletele si alte ustensile specifice pentru coacerea pizzei isi pierd din utilitate. Latimea benzii conveioare este de obicei intre 50 si 80 de centimetri, in plus exista si modele de cuptoare cu 2 benzi conveioare, de latimi diferite, ce pot fi setate independent, pe viteze diferite, ceea ce se traduce in timpi de coacere independenti.

Cu acest tip de cuptor, coacerea unei pizza devine o operatiune simpla din punctul de vedere al procedurii: trebuie doar sa setati timpul si temperaturile din partea superioara si baza tunelului de coacere; caldura va fi apoi reglata, printr-un sistem de control dublu in interiorul acestuia. In plus, posibilitatea de a regla viteza benzii transportoare constituie un alt punct forte pentru bucatarul de pizza, care nu mai este obligat sa deschida si sa inchida usile si sa foloseasca palete speciale sau alte unelte pentru intregul proces.

Cuptorul este fara indoiala cel mai important echipament din orice bucatarie, iar alegerea unui model potrivit poate decide viitorul unei afaceri in HoReCa si, astfel, recomandarea noastra este ca, pentru orice echipament strategic (precum un cuptor gastronomic, un cuptor de pizza – daca acest preparat este "vedeta" propriului meniu – precum si echipamentele frigorifice), sa alegeti calitatea in detrimentul criteriului financiar, pentru a va asigura performanta si eficienta in operare, fiabilitatea si prelungirea ciclului de viata a propriei investitii.

Pentru orice pizzerie care ofera si serviciul de “Delivery” sau “Take Away”, una dintre provocarile majore este reprezentata de mentinerea calitatii produselor si asigurarea, in acelasi timp, a conditiilor de siguranta alimentara, in intervalul de timp dintre momentul in care o pizza este deja in cutie si cel in care clientul sau curierul o ridica din locatie. Un echipament modern ce poate raspunde acestei provocari este Safebox Hold de la Electrolux Professional, ce poate mentine mai multe tipuri de preparate calde ambalate, gata de preluare. Acesta include un sistem ventilat de mentinere la cald, o lampa UV pentru eliminarea bacteriilor si virusurilor, precum si o acoperire nano-catalitica a elementelor active, ce asigura 99,9% din bariera anti-bacteriala. Safebox poate mentine la cald orice tip de preparate pretabile pentru serviciul de livrare sau take-away: pizza, burger, cartofi prajiti sau orice preparat tip gourmet.  

Safebox_front_view