0%
Ghid pentru alegerea unui dulap frigorific profesional, eficient energetic

Echipamentele de refrigerare pot reprezenta peste doua treimi din energia consumata intr-o bucatarie profesionala. Ca urmare, cand luati in considerare faptul ca functioneaza constant, fara oprire, alaturi de costul unitar ridicat actual al energiei electrice, optarea pentru cel mai eficient model pe care vi-l puteti permite este astazi mai importanta ca niciodata.

Cu toate acestea, de cele mai multe ori nu este suficient sa ne concentram atentia exclusiv asupra pretului de achizitie si ratingului energetic. Iata cateva recomandari utile, pe care le puteti lua in considerare atunci cand alegeti urmatorul dulap frigoriric sau congelator.

Tipuri de echipamente profesionale de refrigerare

Echipamentele de refrigerare si congelare profesionale sunt disponibile in mai multe forme si dimensiuni. Exista astfel numeroase optiuni din care puteti alege, de la mesele sau dulapurile frigorifice, la module orizontale de gatit cu elemente de refrigerare incorporate.

Dulapurile frigorifice combina amprenta redusa in spatiu cu o capacitate exceptionala, iar variantele cu doua usi reprezinta alegerea perfecta pentru bucatariile cu spatiu de lucru generos si volume mari de comenzi. Pe de alta parte, mesele frigorifice pot oferi o suprafata de lucru suplimentara in spatiul de operare, un avantaj relevant pentru bucatariile de dimensiuni mici. Totodata, sertarele frigorifice incorporate intr-un bloc modular orizontal de gatit asigura un acces facil pentru ingredientele principale din procesul tehnologic, facilitand in acelasi timp un flux de lucru fara provocari in timpul orelor de varf. Astfel, este important sa colaborati indeaproape cu consultantul dumneavoastra pentru echiparea bucatariei, pentru a va asigura ca nevoile de refrigerare va vor completa perfect activitatile si meniul.

Amplasarea echipamentelor frigorifice

Unul dintre primele considerente ar trebui sa fie amplasarea ergonomica a echipamentelor, deoarece utilizarea optima a spatiului disponibil este esentiala pentru mentinerea costurilor scazute, promovand in acelasi timp un flux de operare eficient. In plus, fiecare categorie de alimente are nevoie de un echipament frigorific specific si, astfel, volumul de refrigerare necesar intr-o bucatarie profesionala se poate mari sensibil. De exemplu, avand in vedere ca in majoritatea bucatariilor de restaurant, spatiul de lucru este de cele mai multe ori compact, este important sa selectati dulapuri verticale si mese refrigerate cu flux frontal de ventilare, deoarece acest lucru permite amplasarea echipamentelor pe perete, fara a fi nevoie sa asigurati un spatiu tehnic in spatele acestora.

Capacitate de stocare a echipamentelor frigorifice

Capacitatea de stocare este un alt factor important, deoarece este crucial ca un flux suficient de aer rece sa poata circula in jurul produselor, pentru a le mentine prospetimea. Supraincarcarea unui frigider profesional poate determina cresterea consumului de energie al acestuia peste valorile recomandate, de referinta, dar, in acelasi timp, poate conduce la alterarea prematura a alimentelor prezente in echipament.

Capacitatea neta de stocare a fiecarui dulap frigorific profesional poate fi gasita pe eticheta sa energetica. Alegerea unor unitati de capacitate mare poate contribui la reducerea numarului total de echipamente frigorifice necesare, pentru a elibera astfel mai mult spatiu si pentru a limita consumul inutil de energie electrica.

Evaluati corect propriul consumul de detergenti

Unul dintre cei mai importanti factori in consumul de detergenti, de exemplu, este asocierea corecta a incarcaturii masinii de spalat cu cantitatea necesara de detergent, pentru procesul de spalare si curatare. Daca masina de spalat are doar o tava standard pentru detergent, trebuie sa va bazati pe priceperea si experienta operatorilor pentru a doza aceste consumabile.

Daca masina de spalat profesionala este echipata, insa, cu senzori, aceasta poate utiliza automat doar cantitatea potrivita de detergent pentru a derula si finaliza cu succes ciclul de spalare, cu o economie considerabila de consumabile in timp.

Ca in orice afacere, daca reduceti consumul de resurse, creati oportunitatea de a creste profitul. Astfel, este esential, de exemplu, sa calculati cu atentie consumul de detergenti al masinilor de spalat profesionale, pentru a le alege pe cele potrivite propriei afaceri. Aflati mai multe despre optiunile disponibile de dispensere profesionale detergenti, pentru a asigura un consum optim in propria afacere.

Consumul de energie al echipamentelor frigorifice

In cazul echipamentelor profesionale de refrigerare, ce functioneaza adesea 24/7, merita intr-adevar sa achizitionati cele mai eficiente modele energetic pe care bugetul dumneavoastra il permite. Consumul de energie (kWh/an) pentru fiecare unitate este fundamental in determinarea clasei energetice a unui echipament, care va fi clasificata de la A+++ la G, in conformitate cu Directiva Europeana privind eticheta energetica. Cu toate acestea, o clasificare energetica ar trebui sa constituie doar o parte a procesului decizional, alaturi de un alt criteriu la fel de important, precum clasa climatica.

Clasa climatica a echipamentelor frigorifice

Clasa climatica a unui dulap frigorific profesional este afisata pe eticheta sa energetica si indica capacitatea sa de a conserva corect alimentele, in diferite conditii de lucru. De exemplu, clasa climatica 5 este de tip "heavy duty" si confirma faptul ca echipamentul poate mentine o temperatura interna uniforma corecta, in conditii de functionare la o temperatura ambientala de pana la 40°C si umiditate relativa de 40%. Clasa climatica 4 este considerata "normala" (30°C si umiditate 55%), iar clasa climatica 3 este "usoara" (25°C si umiditate 60%). Avand in vedere temperaturile ambientale uzuale de functionare, tipic ridicate, experimentate intr-o bucatarie profesionala, alegerea unui echipament frigorific ar trebui sa ia in considerare echipamente evaluate in clasele climatice 4 sau 5.

Concluzii

Desi exista multe considerente cheie care trebuie avute in vedere atunci cand investiti in echipamente frigorifice profesionale, eficiente din punct de vedere energetic, este esential ca utilizatorii finali sa nu uite, pe parcursul utilizarii, si de procedurile de intretinere. Recomandam astfel citirea cu atentie a conditiilor de acordare a garantiei, pentru a evita orice situatii care nu sunt eligibile pentru acordarea acestora; de asemenea, recomandam punerea in aplicare a unui program sau proceduri regulate de curatare si intretinere. Acest lucru va maximiza eficienta echipamentelor frigorifice pe toata durata ciclurilor operationale si, nu in ultimul rand, va determina reducerea costurilor de operare.

Echipamente Frigorifice

Vezi si gama noastra de
echipamentele frigorifice
profesionale