0%
Eticheta energetica, obligatorie pe dulapurile frigorifice

De la data de 1.07.2016, a devenit obligatoriu ca toate dulapurile frigorifice profesionale comercializate pe piata din Uniunea Europeana sa fie insotite de o eticheta care indica eficienta energetica a acestora. Produsele trebuie incadrate intr-o clasa de eficienta care porneste de la G si ajunge la A+++.


Eticheta furnizeaza informatii precum:

-        Compania producatoare sau care a introdus dulapul frigorific pe piata europeana;

-        Clasa de eficienta energetica;

-        Consumul anual de energie, in kWh;

-        Volumele nete, in litri, ale compartimentelor de refrigerare si congelare;

-        Clasa climatica (3, 4 sau 5);

-        Temperatura becului uscat asociat si umiditatea relativa.


Eticheta energetica, obligatorie pe dulapurile frigorifice



Regulamentul 2015/1094 al Comisiei Europene poate fi consultat aici.


Baza de date a produselor europene pentru etichetarea energetica (EPREL)

Incepand cu 1.01.2019, furnizorii (producatorii, importatorii sau reprezentantii autorizati) au avut obligatia de a inregistra dulapurile frigorifice si celelalte echipamente in baza de date a produselor europene pentru etichetarea energetica (EPREL).

Baza de date contine o lista de date energetice a tuturor noilor produse reglementate de regulamentul privind etichetarea energetica.

Scopul principal este acela de a sprijini autoritatile de supraveghere a pietei, pentru a oferi publicului informatii despre consumul energetic si despre produse.

 

Regulamentul UE privind gazele F

La 1.07.2015 a intrat in vigoare Regulamentul European nr. 517/2014. Acesta mai este cunoscut sub numele de F-Gas si cuprinde un mecanism care vizeaza reducerea treptata a consumului de HFC (Hidrofluorocarburi) pana în 2030. Scopul principal al acestui regulament este scaderea emisiilor de gaze fluorurate cu efect de sera.

Regulamentul prevedea ca de la 01.01.2020 sa se elimine freonii cu valori GWP (Global warming potential) mai mari de 2.500, iar pana in 2022 freonii cu valori GWP mai mari de 150.

La momentul actual, cele mai frecvent utilizate gaze F din Europa sunt HFC-urile R134a , R404A și R410A. Acestea vor fi inlocuite pana la finalul anului 2020 cu R290, R600 si R 290 care reprezinta o alternativa mai putin agresiva si mai ecologica pentru dulapurile frigorifice si nu numai.

Printre altele, o consecinta importanta a acestui regulament o reprezinta si cresterea dramatica a pretului pentru agentii refrigeranti R134a , R404A si R410A.