0%
4 retete cu cartofi, in care leguma preferata a romanilor este "vedeta"!

Daca romanii ar trebui sa aleaga un singur preparat culinar cu care sa se identifice, acesta ar fi cu siguranta cartoful. Desi, pe plan international, suntem renumiti pentru sarmale, mamaliga si faptul ca mancam paine la aproape orice fel de mancare, cartoful este, de fapt, mult mai prezent in gastronomia noastra nationala.

De obicei, acesta se serveste drept garnitura, in numeroasele sale forme: cartofi prajiti, fierti, piure, taranesti, la cuptor, copt etc. In articolul de fata, insa, va vom prezenta cateva retete in care leguma respectiva este "vedeta".


Retete cu cartofi #1. Cartofi noi cu somon si sos de smantana

Acest preparat pe cat de apetisant, pe atat de delicios inverseaza proportiile obisnuite dintre peste si cartofi si pune in valoare leguma, somonul reprezentand aproape un simplu pretext.

Initial, se prepara un sos de smantana, dupa care se coace somonul, in timp ce cartofii se taie in 4 si se fierb separat, apoi se prajesc pentru cateva minute, pentru a fi rumeniti. Somonul gatit, fara piele, se rupe in bucati mari si se asaza peste cartofi, intr-o farfurie in care a fost deja turnat sosul de smantana. Totul se asezoneaza cu rucola.


Retete cu cartofi #2. Burek de cartofi si dovlecei cu branza

Pentru aceasta reteta cu specific grecesc, se vor folosi cartofi albi, dovlecei tineri si nu mai putin de 3 tipuri de branza: feta/telemea (capra/oaie), Manouri/urda si branza fermentata de oaie. Cartofii taiati felii se asaza intr-o tava, urmati de rondelele de dovlecei si cele trei tipuri de branza, dupa care procesul se reia.

Deasupra, se adauga mirodenii si susan, iar placinta rezultata se lasa la cuptor 30 de minute. Preparatul rezultat este faimos pe insula Creta si se serveste rece, pentru ca straturile sa fie mult mai bine diferentiate, atat ca aspect, cat si ca gust.


Retete cu cartofi #3. Veloute de cartofi si toast cu leurda

In greaca, "veloute" inseamna catifea, iar acest preparat este o supa fina, insotita de mini-sandviciuri cu branza si leurda. Preparatul este practic, o combinatie intre supa de pui si piure, atat din punctul de vedere al ingredientelor, cat si al consistentei.

Acest fel de mancare se prepara la robotul de bucatarie, amestecand supa de pui deja preparata si cartofii fierti taiati cuburi, iar, daca rezultatul final este unul prea gros, se poate adauga lapte. Toast-urile cu branza si leurda se pot prepara dintr-o singura bagheta, taiata in 3-4 bucati.


Retete cu cartofi #4. Lecso cu cartofi

Nu in ultimul rand, acest preparat vine din Ungaria, iar "traducerea" sa in limba romana ar fi urmatoarea: tocanita de cartofi, ardei si ceapa. Una dintre mancarurile traditionale de vara maghiare, lecso se prepara exact ca o tocanita autentica, avand insa grija ca legumele sa fie bine inabusite, la foc mic, pentru a se inmuia.

Cartofii taiati cubulete se adauga ulterior, apoi se adauga un supliment de apa si amestecul este lasat in continuare la fiert. Daca sosul este prea lichid, preparatul poate fi lasat inca 5-10 minute la foc mic. Preparatul se serveste fie drept fel de mancare de sine statator, fie drept garnitura pentru snitel, carnati sau ochiuri.