Cum se curata si intretin echipamentele din inox
0%
Otelul inoxidabil sau inoxul este utilizat in bucatariile profesionale datorita rezistentei sale superioare in timp la coroziune si rugina. Cu toate acestea, inoxul ramane sensibil la praf si alti factori ce pot determina totusi coroziunea suprafetei in timp. Din fericire, materialul raspunde bine la curatare, atat timp cat sunt respectate anumite reguli.
Apa si carpe
Evident, este esential ca procesul de curatare a echipamentelor sa devina o rutina respectata in propria bucatarie. Apa calduta si carpele de sters prezinta cea mai putin riscanta optiune pentru curatarea echipamentelor din dotare. Dupa ce echipamentele sunt curatate bine cu carpe umezite in apa calduta, se sterg cu carpe sau prosoape uscate pentru a preveni petele rezultate prin uscarea apei pe suprafata de inox. Este important sa stergeti bine excesul de apa pentru ca mineralele pot lasa urme pe suprafetele de inox; pentru a obtine cel ma bun rezultat, stergeti in sensul liniilor de polisare ale suprafetelor metalice.
Detergent usor
Daca nu reusiti sa obtineti o curatare eficienta cu apa calda, apelati la un detergent usor si apa calda. Veti reusi, astfel, sa indepartati si acele pete dificile, ce nu s-au dizolvat la prima incercare, fara a afecta suprafata de inox a echipamentelor si, de cele mai multe ori, este tot ce aveti nevoie in final pentru o curatare completa. Incepeti prin a adauga intr-un recipient cu apa calda cateva picaturi de detergent de vase; puteti adauga o picatura de detergent si pe carpa cu care veti curata suprafata. Dupa curatare, asigurati-va ca suprafata este clatita corespunzator, iar urmele de detergent si reziduri rezultate inlaturate complet, pentru a preveni patarea acesteia. Apoi stergeti bine suprafata cu un prosop sau o carpa uscata, pentru a inlatura si ultimii stropi de apa.
Detergent de curatat sticla, pentru amprente
Amprentele se vad imediat pe suprafetele de inox, dar pot fi usor inlaturate cu ajutorul unui detergent specializat pentru curatarea suprafetelor din sticla. Pulverizati substanta pe o carpa din microfibre si stergeti suprafata usor in sens circular, pentru a inlatura orice amprente.
Filtreaza sursa de apa
In functie de zona in care se afla bucataria dumneavoastra, puteti avea acces la apa dura sau mai putin dura. Apa dura lasa depozite in urma ce pot afecta suprafata protectiva a materialului din inox. Pentru a preveni acest lucru, dar nu numai, se recomanda instalarea unui sistem de filtrare sau tratare a apei. Daca nu exista aceasta posibilitate, recomandam sa creati o procedura interna prin care curatarea echipamentelor din inox sa se efectueze mai des decat in mod obisnuit.
Posibile aspecte de considerat
Atunci cand va asigurati ca suprafetele echipamentelor din inox sunt curatate, puteti sa va confruntati cu urmatoarele situatii:
- Sustinerea unei curatari frecvente, de rutina, poate produce matuirea suprafetelor polisate din inox; pentru a preveni acest efect, folositi sapun, detergent sau o solutie diluata de amoniu in apa calduta si aplicati cu un burete curat. Nu uitati sa stergeti bine ulterior orice exces de apa;
- Urmele de ulei si grasime pot fi inlaturate cu solventi din hidrocarburi, inclusiv alcool metilic sau acetona. Toti agentii de curatare trebuie sa aprobati de catre autoritatile de mediu si utilizate in acord cu instructiunile producatorilor;
- Petele dificile pot fi inlaturate cu creme sau substante polisante si cu ajutorul unui burete cu suprafata fina. Pentru a evita petele de apa, folositi apa filtrata pentru spalare si clatire;
- Inlaturati petele de rugina cu geluri sau solutii de acid oxalic, urmate de o clatire cu apa. NU utilizati paduri sau bureti de curatare cu suprafata metalica.