Cum alegem cuptorul profesional si echipamentele pentru gatit
0%
Daca ati putea intra in bucataria unui restaurant italian care este specializat in preparate din paste si pizza sau intr-un bistro ce ofera sandwich-urilor si panini fierbinți, ati observa ca acestea au statii de lucru si echipamente foarte diferite. Bucătăria italiană va avea o stație de sotare si un cuptor specializat de pizza, in timp ce bistroul va avea un cuptor cu coacere accelerata de dimensiuni reduse si un sandwich maker profesional. Bucătăriile profesionale vin in fapt, in toate formele si dimensiunile – sunt la fel de numeroase si versatile ca si specifiul meniurilor din restaurante.
Cuptorul profesional este centrul oricarei bucatarii din restaurant. Cu toate acestea, tipul de cuptor pe care doriti sa il achizitionati depinde in mare masura de specificul meniul. Se recomanda sa considerati cu atentie tipul de gatit ce va fi efectuat: există numeroase preparate in meniu ce necesita sotare?… veti coace propria paine si veti pregati deserturi in bucatarie?… aveti in vedere sa includeti gourmet pizza in meniu? Fiecare dintre aceste tendinte de meniu utilizează un tip diferit de cuptor sau masina de gatit. La fel ca si cuptoarele casnice, cuptoarele profesionale vin în diferite tipuri si functii, fiind produse de diferiti producatori internationali specializati.
Cateva dintre tipurile de cuptoare profesionale disponibile la dealerii specializati, sunt:
- Cuptoare gastronomice – acestea sunt echipamente versatile, avand functia de convectie ca tehnologie standard si au comenzi electronice, digitale sau de tip touch; in prezent aceste cuptoare sunt adevarate statii de gatit cu un procesor puternic ce ajuta la implementarea unor presetari in leprograme de gatit si retete, pot fi conectate online si pot fi programate si operate de la distanta (Convotherm, Rational, Electrolux, Lainox, Kueppersbusch, MyChef, Tecno Eca, Giorik, Smeg, Vector s.a.m.d.)
- Cuptoare de tip Combi – acestea combina functiile de convectie si gatit la abur, avand un randament superior in pregatirea unor cantitati mari de legume, intr-o fractiune din timpul obisnuit de fierbere (Alto Shaam);
- Cuptoare pentru pizza – este un cuptor specializat care se încălzește la temperaturi ridicate (intre 300 si 400 grade Celsius); avantajul pe care il prezinta este ca pe langa pizza, puteti gati aproape orice intr-un astfel de cuptor, inclusiv cantitati mari de carne de vita sau desert (Virtus);
- Cuptoare accelerate – acestea sunt de dimensiuni mai mici dar sunt ideale pentru unitati alimentare cu trafic mare si meniu simplu, ce se bazeaza majoritate pe semi-preparate congelate: bistrouri si cafenele, supermarket cu zone de servire preparate si statii de benzina. Tehnologiile combinate de convectie si microunde permit ca un semi-preparat congelat sa ajunga pe farfurie in doar cateva minute, ceea ce ofera un avantaj net acestui tip de operare, in care traficul si cererea fluctueaza, fiind caracterizata prin varfuri de activitate greu de estimat in perspectiva (Merrychef);
- Cuptoare cu banda – de obicei acestea se regasesc in unitati de dimenisuni mici, cu acces stradal, specializate pe pizza simpla, sandwich-uri calde si covrigi;
Echipamentele modulare de gatit acestea vin in game calibrate pe dimensiuni de tip 600, 650, 700, 900 si chiar 1100 cm. Aceste cifre reprezinta profunzimea standard a echipamentelor din aceeasi linie si este important cand alegeti componentele unui bloc termic sau a unei linii de bucatarie sa considerati cu atentie aceasta referinta, pentru ca totul sa fie aliniat corect in spatiul dumneavoastra. Linia 700 de exemplu este una dintre cele mai comercializate in prezent. Pentru echipamentele de gatit sau blocul termic (in limbaj profesional), puteti considera:
Masina de Gatit pe gaz
O masina de gatit cu patru sau sase arzatoare este potrivita pentru o bucatarie de restaurant. Considerati modelele electrice pe plan secundar, deoarece acestea sunt mai sensibile si pot creste costurile cu utilitatile dar depinde pana la urma de accesul unitatii la acestea si de puterile sau debitele instalate. (Vezi mai multe)
Gratar profesional
Gratarul modular cu suprafata neteda sau striata este ideal pentru preparatele din carne si legume la gratar . (Vezi mai multe)
Friteuza profesionala
Indiferent de structura si tema meniului propus, veti avea cu siguranta nevoie de o friteuza; aceasta este indispensabila pentru anumite preparate din meniu si inclkue una sau doua cuve de dimensiuni /capacitati diferite si (Vezi mai multe)
Bain-Marie si/sau Pasta Boiler
Ambele au functii de preparare prin fierbere si sunt de asemenea esentiale, in special daca meniul dumneavoastra prezinta o sectiune variata de paste. (Vezi mai multe)
Verifica cu unul dintre consultantii nostri gama optima de echipamente pentru noua dumneavoastra bucatarie de restaurant.