0%
Recomandari pentru intretinerea cuptoarelor profesionale

Dupa ce ati achizitionat un cuptor profesional, veti dori sa va asigurati ca il mentineti in stare buna pentru a preveni eventuale reparatii costisitoare. Parcurgeti intotdeauna cu atentie manualul de utilizare pentru a va familiariza cu specificul modului in care acesta trebuie intretinut;  totodata, va recomandam sa contactati furnizorul echipamentului pentru orice detalii sau intrebari suplimentare. Majoritatea furnizorilor pot oferi cu profesionalism informatii post-cumparare, deoarece cunosc produsele comercializate din experienta proprie precum si din cea a producatorilor, inclusiv recomandarile specifice fiecarui echipament legate de intretinere si curatare.

Recomandari generale de intretinere
intretinerea usii cuptorului
in timp, multe cuptoare profesionale dezvolta ineficiente in procesele de incalzire si gatire. De exemplu, veti observa ca este nevoie de mai mult timp pentru a gati un preparat fata de  momentul achizitiei, o crestere a costurilor cu utilitatile (electricitate), precum si o degajare excesiva de caldura in jurul echipamentului. aceste probleme se pot datora unei etansari  compromise in timp a usii cuptorului.

Pentru a mentine etanseitatea garniturii usii, asigurati-va ca:
a) efectuati ca rutina controale regulate ale acesteia si,
b) evitati fortarea usii la deschidere / inchidere; aplicand prea multa forta asupra usii cuptorului (fie prin deschderea brusca si larga a usii sau prin agatarea unor obiecte grele pe usa) va duce la slabirea articulatiei, ceea ce va slabi eventual garnitura usii. Puteti verifica cu un test simplu etanseitatea acesteia, prin plaarea unei coli de hartie intre corpul cuptorului si marginea acoperita de garnitura usii  – daca atunci cand se inchide usa, hartia poate fi deplasata sau aluneca singura atunci garnitura este slabita. Vestea buna este ca aceasta garnitura poate fi inlocuita.

Decalibrarea termostatelor
Utilizarea cuptorului profesional poate deveni ineficienta si datorita termostatele ce se pot decalibra in timp. Calibrarea acestora trebuie verificata la fiecare cateva luni. Pentru calibrare, utilizati un termometru intern pentru cuptor si comparati cu temperatura setata pe panoul de comanda; daca exista o diferenta intre cele doua temperaturi inregistate, se recomanda recalibrarea comenzilor cuptorului sau inlocuirea termostatului defect.

Programe pre-definite / Butoane
Utilizarea programelor / butoanelor presetate pentru gatit (de exemplu o coacere de 5 minute la o temperatura presetata) se poate de asemenea decalibra in timp si cuptorul nu mai prezinta acelasi randament in procesul predefinit. Pentru corectia acestei probleme este nevoie sa refaceti programele predefinite in panoul de comanda al cuptorului sau sa contactati un furnizor de servicii specializate asistenta tehnica.

Sfaturi generale de curatare
Cand cuptorul nu este curatat in mod corespunzator, veti observa probleme legate de performanta echipamentului, probleme legate de arome (particule vechi de alimente ce persista in interiorul echipamentului de la procese anterioare), chiar si fum. Evitarea acestora este legata de rutina interna de curatare si intretinere programata a echipamentelor din bucataria dumneavoastra.

In primul rand, suprafata interioara trebuie curatata imediat daca obervati scurgeri; acestea pot deveni mai dificil de curatat la finele zilei, procesele repetate de coacere producand o uscare, solidificare si stabilzare a acestora pe peretii interiori. aceste scurgeri pot avea de asemenea efecte negative asupra performantei cuptorului, care poate compromite activitatea operationala a unei bucatarii perfect functionale.

In al doilea rand, asigurati-va ca interiorul cuptorului este curatat cel putin o data pe zi. Majoritatea cuptoarelor pot fi curatate cu un detergent, dar verificati manualul producatorului pentru cazul in care cuptorul necesita un detergent special/proprietar sau alte dispozitive de curatare. Rezidurile sunt de obicei sursa de fum sau de arome nedorite, deoarece in procesul de coacere acestea se amesteca cu ceea ce se gateste in prezent iar suprafetele fierbinti  din interior le vor arde, rezultand si fum.
De asemenea, asigurati-va ca tavile cuptorului sunt scoase si curatate separat. acestea pot fi curatate cu apa fierbinte si sapun sau detergent, pentru a elimina in special murdaria dificila.

In al treilea rand, este necesara implementarea unei rutine de curatare in detaliu, cel putin o data pe luna. Unele reziduri sau  deversari pot fi extrem de dificil de indepartat folosind procedurile si substantele de curatare zilnica sau poate acestea nu sunt intotdeauna respectate. In plus, manualul echipamentului ar trebui sa includa procedeele optime de curatare profunda si substantele chimice compatibile cu materialele din dvs. special.

Cuptoare cu functia de auto-spalare
Unii producatori ofera cuptoare cu functia de spalare autoamata inclusa. Desi acestea sunt mai scumpe decat echivalentul fara aceasta functie, ele pot produce economii sensibile in costurile cu forta si timpul de munca alocat acestui proces zilnic. Retineti totusi ca functia de auto-spalare nu este suficienta pentru intretinerea pe termen lung ci functioneaza mai degraba ca un substitut pentru procesul zilnic de curatare. Pentru curatarile profunde, lunare sau saptamanale, se recomanda sa curatati cuptorul conform manualului sau de utilizare.

Recomandari de curatare pentru cuptoare specializate

Cuptoare de tip Rotisor
Rotisoarele pot acumula o cantitate mare de grasimi si murdarie pe parcursul zilei, iar rotoarele si tepele tind sa devina uniform murdare din cauza functiei de rotisare (grasimea poate picura din carne pe masura ce se roteste in cuptor). Desi se pare ca exista o multime de piese in miscare, rotisoarele nu sunt deosebit de dificil de curatat. La sfarsitul fiecarei zile, scoateti tepele si rotoarele din cuptor si lasati-le intr-o chiuveta sau recipient cu solutie de curatare (sau cu orice permite manualul producatorului) pentru ca rezidurile acumulate sa se dizolve sau sa desprinda de pe suprafetele pieselor. interiorul cuptorului trebuie de asemenea pulverizat cu o solutie de curatare sau sau se poate spala cu aburi.

Cuptoare cu Gatire accelerata
Cuptoarele cu gatire accelerata utilizeaza functii de convectie, gratar si microunde pentru a comprima timpul de gatire. Gatitul accelerat este din ce in ce mai popular in bucatariile cu trafic mare sau in bistro-uri si cafenele, dar proprietarii ar trebui sa fie de asemenea constienti de intretinerea suplimentara necesara. Aceste cuptoare au tendinta de a genera mai mult particule arse pe suprafata interioara (datorita temperaturii ridicate) si in general exista si mai multe sparturi de particule de hrana (curatati cu atentie!). Evitati orice acumulare de reziduri in interiorul cuptorului, acestea pot cauza probleme legate de fum, arome nedorite sau energie consumata in exces.

Cuptoare de Pizza
Aluatul se poate lipi de puntea de piatra si poate forma pete si urme de cenusa. Pentru o curatare eficienta, cresteti temperatura in cuptor pana cand toate rezidurile sunt arse si transformate in cenusa,
apoi utilizati o perie de cuptor pentru a elimina cenusa si orice alte urme de pe punte. substantele lichide pot determina spargerea puntii in timp, ca urmare se recomanda sa evitati utilizarea apei sau a substantelor lichide de curatare.

Cuptoare tip Tunel
Pentru o curatare corespunzatoare, se recomanda demontarea si curatarea separata a m ai multor piese, precum banda transportoare in sine, tavile, dispozitivele de dirijare si impingere si multe altele. in general se recomanda ca aceste piese sa fie curatate zilnic, dar in cazul unor covrigarii sau patiserii, o
curatare cu frecventa saptamanala este perfect adecvata. Consultati manualul echipamentului pentru mai multe detalii.

Cuptoare cu Convectie
Acestea reprezinta standardul profesional, deci regulile generale pentru curatarea cuptoarelor se aplica si in acest caz, dar nu uitati sa acordati prioritate curatarii ventilatorului de admisie a aerului in cuptor. Aceasta admisie poate prezenta diverse deficiente precum: fie ca o balama este slabita, reziduri alimentare acumulate in exces sau absenta unei ungeri eficiente a elementelor in miscare.
Scoateti saptamanal ventilatorul de admisie din echipament, pentru a fi  curatat separat. De asemenea, efectuati o verificare minimala a balamalei ventilatorului de admisie pentru a va asigura ca se afla in pozitie corespunzatoare.

Cuptoare de tip Combi
Acestea intrunesc caracteristicile unui cuptor standard, unuia cu convectie si unuia cu aburi. Cupoarele Combi necesita o intretinere suplimentara pentru a aborda fiecare dintre aceste functii individuale. Ca si in cazul cuptorului cu convectie, ventilatorul de admisie trebuie curatat separat, periodic; de asemenea, tavile trebuie curatate zilnic (spalarea oricaror scurgeri sau reziduri acumulate trebuie tratate in mod similar). Vaporizatorul este unic – se recomanda golirea si spalat regulat.