Tehnica si echipamentele de bain-marie, istoria unei evolutii uluitoare
0%
Bain-marie, in traducere libera "baia Mariei", reprezinta una dintre cele mai vechi tehnici de gatit din lume, constand in fierberea sau coacerea usoara a unui aliment, prin plasarea recipientului in care este continut acesta intr-un alt vas, de dimensiuni mai mari, cu apa sau ulei care se incalzeste direct.
Â
Aceasta metoda de preparare are avantajul faptului ca se evita un transfer de caldura prea brusc, care ar duce la calcinarea preparatului. Lichidul folosit depinde de temperatura dorita, astfel incat apa este utilizata pentru temperaturi sub 100 de grade Celsius, iar uleiul - pentru temperaturi mai mari.
Â
Aceasta tehnica a aparut in secolul al XII-lea, fiind descrisa de Albert cel Mare, insa nu pentru gastronomie, ci pentru alchimie. De altfel, din acest domeniu provine si denumirea tehnicii respective, fiind inventata de Maria din Israel, care a brevetat si alte ustensile pentru alchimie.
Â
In secolul al XV-lea, apare prima mentiune a acestui procedeu pe teritoriul Romaniei, in forma sa latina ("Balneum Mariae"), in manuscrisul "Rosarium" al medicului Arnaud din Villeneuve.
Â
In prezent, tehnica bain-marie este folosita in lumea gastronomiei pentru prepararea anumitor alimente delicate, dar si pentru mentinerea acestora la o anumita temperatura pentru o perioada indelungata. Printre cele mai intalnite intrebuintari se numara topirea ciocolatei, prepararea unor sosuri precum sosul bearnez sau sosul olandez, dar si prepararea unor tipuri de prajituri cu branza.
Â
Astazi, tehnica bain-marie a cunoscut o evolutie uluitoare, iar aparatele folosite in prezent in acest scop nu mai seamana deloc cu "setup-ul" initial format din doua vase asezate unul in altul.
Â
Daca si dumneavoastra aveti nevoie de un astfel de echipament pentru bucataria profesionala pe care o conduceti sau in care activati, trebuie sa stiti ca la Fresco gasiti intotdeauna cele mai performante produse, la un raport calitate-pret corect. In oferta noastra, regasiti bain-marie dublu sau simplu, cu alimentare electrica sau pe gaz, din liniile 600, 700 si 900.
Â
Acestea sunt fie de banc ori cu suport de tip dulap, provenind exclusiv de la branduri renumite la nivel international.
Â
Astfel, aveti garantia unei durate de viata indelungate, a calitatii ireprosabile si a unei perioade mai mari intre doua interventii succesive in service. Mai mult decat atat, gratie tehnologiei de ultima ora incorporate, aparatele pentru bain-marie de la Fresco Expert va garanteaza eficienta maxima si un consum redus de energie.
Â
Iata, in continuare, cateva exemple de astfel de produse din stocul nostru:
Â
Bain-marie cu robinet de golire - pret: 398 de lei
Â
Acesta poate "gazdui" o singura cuva GN 1/1, cu inaltimea de 150 de milimetri si capacitatea de 20 de litri. Dimensiunile produsului sunt 335x540x240 de milimetri, greutatea - 9 kilograme, iar consumul electric - doar 1,2 kW.
Â
Bain-marie de banc - pret: 1.945 de lei
Â
Acest aparat are capacitatea de o cuva GN 1/2 si o cuva GN 1/4, avand dimensiunile de 300x600x280 de milimetri. Alimentarea este electrica, iar greutatea neta - de 16 kilograme.
Â
Bain-marie electric - pret: 3.739 de lei
Â
Nu in ultimul rand, acest bain-marie electric de la Virtus Group GmbH are capacitatea de o tava GN 1/1, greutatea de 19,8 kilograme si dimensiunile de 400x730x250 de milimetri, putand fi cu usurinta integrat in orice bucatarie profesionala.