ZERO DESEURI, 100% GUST
0%
"Zero deseuri, 100% gust" (Zero waste, all taste) reprezinta un concept revolutionar si o solutie completa marca Electrolux Professional, care include echipamentele profesionale, serviciile de consiliere, contractele de mentenanta, training-ul personalului, dezvoltarea de retete, calculul recuperarii investitiei si analiza costurilor cu materiile prime.
Cum s-a nascut acest concept, creat de catre partenerul nostru traditional, Electrolux Professional?
Risipa de alimente este de multi ani o provocare globala, care se afla in centrul eforturilor comunitatii Electrolux Professional inca din 2016. Conceptul “Zero deseuri, 100% gust” a fost lansat pentru a demonstra cum chiar si cele mai de baza si ieftine ingrediente – ce ajung frecvent la deseuri - pot fi folosite pentru a crea un meniu gourmet complet.
Cum putem schimba lucrurile in bine?
Supermarket-urile transporta cantitati mari de ingrediente proaspete, care sunt adesea aruncate imediat ce trec de data expirarii. Astfel, conceptul "Zero deseuri, 100% Gust" se invarte in jurul "meniului cu un singur ingredient", demonstrand modul in care poate fi creat un meniu gourmet din produse de baza, sanatoase, cu costuri reduse, care sunt intotdeauna prezente pe rafturile magazinelor.
Bucatariile professionale sunt responsabile pentru o parte semnificativa a deseurilor alimentare generate la nivel mondial. Statisticile anuale estimate arata ca, in Marea Britanie, de exemplu, volumul deseurilor alimentare este echivalent cu 1,3 miliarde de mese anual, in timp ce in SUA, mai mult de 84% din deseurile alimentare generate de restaurante ajung in depozitele de deseuri. Astfel, numai in emisfera nordica, 27% din totalul deseurilor alimentare sunt atribuite industriei ospitalitatii si serviciilor alimentare.
Expertii internationali sunt de acord ca trebuie sa se schimbe ceva pentru a ne asigura ca raman suficiente resurse pentru a alimenta populatia mondiala, care va ajunge la 9 miliarde pana in 2050.
Astfel, Chefii bucatari de la Academia de Excelenta in gastronomie Electrolux Professional au transformat aceasta situatie intr-o oportunitate, cautand modalitati inovatoare de a combina aceste ingrediente in preparate de tip gourmet.
Folosind alimente banale precum morcovii sau bananele, puteti obtine un profit substantial cu un impact foarte scazut asupra mediului. Puteti folosi ceea ce de multe ori ajunge la deseuri in preparate unice, gourmet, ce preiau stilurile culinare ale unora dintre cele mai apreciate bucatarii la nivel international.
Imaginati-va astfel un meniu cu trei preparate, de la aperitiv si pana la desert, folosind un singur ingredient principal - un produs low-cost, de sezon. Este vorba despre gatitul mai inteligent, folosind mai putine ingrediente, pentru a preveni consumul excesiv si folosind fiecare parte a produsului, fara a se arunca nimic.
"Meniul unui singur ingredient" nu se limiteaza doar la legume. Tehnicile de gatit si creativitatea pot fi, de asemenea, folosite pentru a transforma bucati mai ieftine de carne sau peste mai putin popular, intr-un aperitiv de calitate si preparate principale.
Mai mult, in 2021, in perioada de varf a pandemiei, au fost observate schimbari in obiceiurile alimentare: consumatorii au devenit mai constienti de propria sanatate si totodata de ceea ce mananca, cu o preocupare mai mare pentru diverse probleme, precum risipa de alimente si sustenabilitatea.
Oamenii sunt astfel mai interesati decat oricand de alimentele naturale, sanatoase si nu numai in propriile bucatarii, ci si in restaurante, cantinele companiei sau cele scolare.
Provocarile legate de risipa alimentara in bucatariile profesionale s-au redus, in trecut, la economisirea costurilor, dar tendintele alimentare globale si alimentatia sustenabila schimba in prezent apetitul clientilor restaurantelor. La randul sau, acum este momentul ca industria serviciilor alimentare sa raspunda cu solutii pertinente.
Pe masura ce proiectul prinde amploare, pentru a implica noi domenii de afaceri, privim cu incredere si asteptam cu nerabdare sa descoperim ce are in plan aceasta noua si fascinanta aventura pentru noi toti.
Conceptul creat de catre Electrolux Professional, in stransa colaborare cu Electrolux Food Foundation, prezinta numeroase retete; pentru detalii si retete, va propunem sa ne contactati pe e-mail sau pe formularul disponibil mai jos. Fresco Expert, in calitate de partener Electrolux Professional, sustine acest concept si se angajeaza sa ofere suport si consiliere in dezvoltarea sa pe plan local.